ZA BAJDENA KAŽU DA JE ‘LJUBAZNI ANĐEO’: Kineski zvaničnici i mediji u optimističnom tonu o budućim odnosima sa SAD-om nakon Bajdenove inauguracije!

Kina je u četvrtak poslala optimističnu poruku kao komentar na novu administraciju predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, naglasivši da “ljubazni anđeli mogu trijumfirati nad zlim silama”.

FDFDFD

Previše je mina postavljeno i mostova spaljeno, ali ljubazni anđeli…

“Proteklih godina, Trampova administracija, posebno (bivši državni sekretar Mike) Pompeo, postavila je previše mina koje treba ukloniti, spalila previše mostova koji treba obnoviti, oštetila previše puteva koje treba popraviti”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying.

“Vjerujem da ako obje zemlje ulože napor, ljubazni anđeli mogu trijumfirati nad zlim silama”, rekla je ona na svakodnevnom brifingu u četvrtak, koristeći frazu koju su prihvatili državni mediji.

Tajvanski de facto ambasador u Washingtonu prisustvovao je Bajdenovoj inauguraciji službenim pozivom, prvim koji je ukazivao da će administracija novog predsjednika nastaviti s ranijom povećanom Trampovom podrškom demokratskom ostrvu za koje Peking tvrdi da je dio Kine. Također u srijedu, nova administracija Bajdena kritizirala je kineski potez da nametne sankcije bivšim dužnosnicima Trampove administracije, uključujući Pompea – nekoliko minuta nakon što je Bajden položio prisegu – opisujući kao “neproduktivan i ciničan”.

Upitana za oboje, Hua je branila sankcije i potvrdila kinesko protivljenje svakom službenom kontaktu između Sjedinjenih Država i Tajvana. Rekla je da će se Kina boriti protiv bilo kakvih poteza koji podrivaju njen suverenitet ili interese. Ali Hua, koja je rekla da je gledala inauguraciju na CNN-u, također je više puta pozvala na suradnju i razumijevanje.

“Predsjednik Bajden je također u svom inauguracijskom govoru spomenuo da Amerikanci moraju puno toga izliječiti, a mnogo toga obnoviti. To je upravo ono što kinesko-američkim odnosima treba”, rekla je.

Različiti komentari na kineskim društvenim mrežama

Mnogi koji su u četvrtak komentirali na kineskim društvenim medijima rekli su da se nadaju da će Bajdenova inauguracija nagovijestiti poboljšanje bilateralnih veza. Drugi su bili manje optimistični, plašeći se da će Trampov čvrst stav prema Kini i dalje postojati u novoj administraciji.

“Bez obzira na to koliko Kina bila dobra oni će uvijek gledati na Kineze s pristranošću. Dakle, iako je Bajden pobijedio Trampa, to će i dalje imati isti učinak,” rekao je Liu Rui (32) za Reuters na ulicama u Pekingu u četvrtak.

Neki su žalili zbog Trampovog izlaska iz Bijele kuće, rekavši da su sparinzi između dviju zemalja pomogli unaprijediti ‘kinesku agendu’.

EU i UN pozdravljaju povratak SAD-a u Pariški klimatski sporazum, SAD ostaju u WHO

Europska unija i Ujedinjeni narodi pozdravili su u srijedu povratak Sjedinjenih Država u Pariški sporazum o klimatskim promjenama, što je bila jedna od prvih odluka novog američkog predsjednika Džoa Bajdena nakon svečane inauguracije.

“Europska unija pozdravlja odluku američkog predsjednika Bajdena da vrati Sjedinjene Države u Pariški sporazum o klimatskim promjenama”, izjavio je u srijedu kasno navečer izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Takvu je Bajdenovu odluku u srijedu pozdravio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

“Nakon prošlogodišnjeg samita o klimi, zemlje koje proizvode polovicu globalnog zagađenja ugljikom obvezale su se na ugljičnu neutralnost. Današnja odluka predsjednika Bajdena podiže taj udjel na dvije trećine”, rekao je Guterres.

“Drago nam je što će se vodstvo SAD-a pridružiti ubrzavanju globalnih nastojanja prema nultoj razini zagađenja”, dodao je, istaknuvši da će usko surađivati s Bajdenom kako bi se prevladala klimatska kriza.

Bajden je u srijedu počeo potpisivati izvršne odluke kojima se ukidaju neke od ključnih politika prethodne administracije Donalda Trampa, među kojima i onu koja se tiče klimatskih promjena, te je pokrenuo proces ponovne integracije SAD-a u Pariški klimatski sporazum.

SAD je u novembru prošle godine službeno izašao iz globalnog sporazuma o klimi, kao prva zemlja u svijetu, godinu nakon što je Tramp izvijestio UN o takvoj svojoj odluci. Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je pozdravio Bajdenov potez, napisavši na Twitteru: “Dobrodošli natrag u Pariški sporazum!”.

Istovremeno, medicinski savjetnik američkog predsjednika za borbu protiv COVID-19, dr. Anthony Fauci, izjavio je danas da će Sjedinjene Države prestati da umanjuju broj osoblja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i da će joj uplaćivati svoje finansijske obaveze.

On je obećao i potpunu saradnju s agencijom UN-a za javno zdravstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Počastvovan sam što ću objaviti da Sjedinjene Države ostaju članica Svjetske zdravstvene organizacije”, rekao je Fauci na videokonferenciji izvršnog odbora WHO u Ženevi.

Administracija je samo nekoliko sati nakon Bajdenove inauguracije objavila da će Sjedinjene Države povući planirano napuštanje WHO u julu, koje je ranije objavila administracija Donalda Trampa.

(Global CIR/A.Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj