ČLANOVI BAJDENOVOG TIMA RAZGOVARALI SA IRANSKIM ZVANIČNICIMA PRIJE INAUGURACIJE?! Dok medijima kruže različiti izvještaji, iz Bajdenove administracije poručuju: ‘Nuklearni sporazum će biti samo platforma za nadogradnju koja će obuhvatiti iranski balistički program’

Razgovori o povratku USA na Nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine traju u New Yorku otprilike tri sedmice, između pojedinih lica iz administracije američkog predsjednika Joea Bidena i iranskih aktera, navodi izvor blizak tom pitanju koji je razgovarao za francuski list Le Figaro, a prenosi The Jerusalem Post.

iran-nuclear-deal

Važni evropski igrači – uključujući Francusku, Britaniju i Njemačku – očito nisu bili upoznati sa razgovorimaa. “Prilično ćemo brzo znati jesu li napori [u vraćanju na dogovor] bili uspješni,” rekao je izvor za Le Figaro.

SAD su se povukle iz sporazuma 2018. godine, kojeg su su Iran i šest svjetskih sila – USA, Rusija, Kina, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, postigli u oktobru 2015. godine. Ako USA ponovo uđu u dogovor, objasnio je izvor, neke sankcije nametnute Iranu mogle bi biti uklonjene, uključujući zabranu prodaje nafte.

Washington neće žuriti sa odlukom

Važno je napomenuti da službenik koji je navodno razgovarao s iranskim predstavnicima nije imenovan. Iako je ilegalno da se aktuelni član administracije neslužbeno sastaje sa stranim zvaničnicima, dozvoljeno je svima drugima, čak i ako su u saveznim krugovima. Slični medijski izvještaji pojavili su se o mogućim razgovorima između predstavnika Bajdenove administracije i izraelskih zvaničnika, prije inauguracije američkog predsjednika u srijedu. Izrael je odbacio te izvještaje. Takva predizborna komunikacija bila bi nezakonita prema američkim zakonima.

Ali i američki državni sekretar Anthony Blinken i sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki bili su jasni u vezi s Bajdenovom željom da stupi u kontakt s Izraelcima i predstavnicima drugih zemalja prije donošenja bilo kakvih odluka.

“Predsjednik je jasno stavio do znanja da vjeruje da USA diplomatskim putem mogu produžiti i ojačati nuklearna ograničenja na Iran i pozabaviti se drugim pitanjima koja zabrinjavaju. Iran mora nastaviti poštivati ​​značajna nuklearna ograničenja iz sporazuma kako bi se on mogao nastaviti primjenjivati”, kazala je Psaki na brifingu.

U utorak je Blinken rekao da Washington neće žuriti s odlukom hoće li se ponovno pridružiti nuklearnom sporazumu, a predsjednik će morati prvo vidjeti što je Iran zapravo učinio kako bi se sporazum nastavio poštivati.

Iran traži potpunu implementaciju

Iran je u petak pozvao novog američkog predsjednika Džoa Bajdena da “odabere bolji put” vraćanjem nuklearnm sporazumu između Teherana i globalnih sila iz 2015. godine, ali naglasivši da će se ta šansa izgubiti ako Washington bude inaistirao na daljnjim iranskim ustupcima.

Bajden, koji je na dužnost stupio u srijedu “može započeti uklanjanjem svih sankcija nametnutih od trenutka kada je Tramp stupio na dužnost i pokušati ponovno ući i pridržavati se nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ne mijenjajući njegove mukotrpno dogovorene uvjete”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u Foreign Affairs.

“Iran bi zauzvrat stavio van snage sve korektivne mjere koje je poduzeo nakon Trampovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma”, rekao je Zarif u petak, dodajući da “inicijativa u potpunosti leži na Washingtonu”.

Bajdenova administracija signalizira da je za drugačiji sporazum

Bajden je rekao da će mu se, ako se Teheran bude strogo pridržavao sporazuma iz 2015., pridružiti i Washington.

“Ali mi bismo to iskoristili kao platformu s našim saveznicima i partnerima za traženje dugoitrajnijeg i jačeg sporazuma i također da njime obuhvatimo ta druga pitanja, posebno u vezi s raketama i destabilizirajućim aktivnostima Irana”, kazao je Antony Blinken, Bajdenov izbor za državnog sekretara.

Budući da se u maju 2018. godine Washington za vrijeme Trampove administracije povukao iz nuklearnog sporazuma nudeći Teheranu da on bude platforma za nove pregovore tokom kojih bi bio postignut sporazum i o ograničavanju iranskog balističkog programa i sponzoriranja oružanih terorističkih grupa širom Bliskog istoka, postavlja se pitanje da li će Teheran pristati na sve to, ali pod Bajdenovom administracijom u Washingtonu?!

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj