ZATVORSKE KAZNE DO 20 GODINA! Egipatska vlada pooštrila zakone kojima se zabranjuje praksa obrezivanja djevojčica i žena!

Egipatska vlada pooštrila je zakon o zabrani sakaćenja ženskih spolnih organa određujući zatvorske kazne do 20 godina kao dio napora da se suzbije praksa obrezivanja žena. Većina (skoro 90%) egipatskih žena i djevojčica u dobi između 15 i 49 godina podvrgnuto je FGM-u, pokazalo je istraživanje Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) iz 2016. godine, a ritual je postao široko rasprostranjen nakon što je ranija vlada pod vodstvom Muslimanskog bratstva i svrgnutog predsjednika M. Mursija smanjila dobnu granicu za ulazak žena u brak sa 18 na 13 godina.

obrezivanje-ena-egipat

Izmjene zakona koje je vlada odobrila u srijedu uključuju povećanje maksimalne kazne sa trenutnih sedam godina i zabranu liječnicima i drugom medicinskom osoblju uključenom u nelegalno obrezivanje da se bave svojom profesijom do pet godina.

Prema tim izmjenama, preporučivat će se zatvorske kazne između pet i 20 godina, ovisno o tome ko je izvršio operaciju i je li prouzrokovala trajnu štetu ili smrt, navodi se u vladinoj izjavi. Osoba koja zatraži obrezivanje takođe će se suočiti sa zatvorom, prema amandmanima, koje i dalje moraju odobriti parlament i predsjednik.

Obrezivanje žena obično uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih genitalija i može uzrokovati dugotrajne mentalne i tjelesne zdravstvene probleme, uključujući hronične infekcije, neplodnost i porođajne komplikacije. To je drugi put da je egipatska vlada odobrila amandmane na zakon koji zabranjuje obrezivanja žena nakon što Zakon pooštren prije pet godina kako bi obrezivanje žena postalo krivično djelo, prenosi Reuters.

Problem je društvena svijest?

“To je dobar korak, ali ne želimo samo zakone na papiru bez provedbe”, rekao je Entessar El-Saeed, direktor Kairske fondacije za razvoj i pravo, za Thomson Reuters Foundation. El-Saeed je rekla da bi se izricanje strogih zatvorskih kazni liječnicima i ostalim počiniteljima zločina moglo pokazati teškim, jer u egipatskom društvu postoji čvrsto uvjerenje da to nije zločin.

Iako Somalija ima najveću prevalenciju ženskog obrezivanja na svijetu, s 98% žena koje su obrezane, Egipat ima najveći broj žena koje su toj metodi bile podvrgnute, navodi se u podacima UNICEF-a.

Reda El Danbouki, izvršna direktorica Ženskog centra za usmjeravanje i pravnu svijest, rekla je da amandmani neće pomoći u uklanjanju prakse ukoliko sudije, policajci i drugi službenici zakona ne počnu ozbiljno pristupiti tom pitanju. “Većina njih slučajeve ne uzima ozbiljno jer smatraju da je u korist djevojke podvrgavanje obrezivanju radi zaštite njezine čednosti”, kazala je ona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj