DRŽAVNI SEKRETAR USA IZ BAJDENOVE ADMINISTRACIJE! Blinken: ‘Jerusalem je glavni grad Izraela, nećemo pomjerati ambasadu’

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena zadržat će američku ambasadu u Izraelu u Jerusalemu, potvrdio je njegov kandidat za državnog sekretara tokom saslušanja u Senatu.

blinken123456

“Slažete li se da je Jerusalem glavni grad Izraela i obvezujete li se da će Sjedinjene Države zadržati našu ambasadu u Jerusalemu?”, pitao je republikanski senator Ted Cruz iz Teksasa. “Da i da”, rekao je Antony Blinken u svjedočenju u utorak.

USA su pod administracijom bivšeg predsjednika Donald Trampa priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela u decembru 2017., a preselile su svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u maju sljedeće godine.

‘Ne vidim izglede za napredak ka dvodržavnom rješenju’

Jedini način da osigura budućnost Izraela kao jevrejske, demokratske države i da se Palestincima pruži država na koju imaju pravo je putem takozvanog rješenja dvije države”, rekao je Blinken.

„Realno mislim da ćemo teško uskoro vidjeti izglede za napredak po tom pitanju. Ono što bi bilo važno je osigurati da nijedna strana ne poduzme korake koji ionako težak proces čine još izazovnijim“, dodao je Blinken.

(Global CIR/A. Jašarević)

  1. […] je tokom nedavnog saslušanja pred Senatom u vezi s bliskoistočnom politikom potvrdio da Jerusalem smatra glavnim gradom Izraela i da SAD ne namjeravaju pomjerati svoju ambasadu iz tog […]

Komentiraj