ZAPOVIJEDNIK AMERIČKE CENTRALNE KOMANDE STIŽE U IZRAEL: Premještanjem Izraela iz nadležnosti europske komande američke vojske u CENTCOM, Tramp omogućio otvoreniju vojnu saradnju između Izraela i arapskih država na Bliskom istoku!

Zapovjednik centralne komande vojske SAD-a, general Kenneth McKenzie, stići će u Izrael kasnije ove sedmice, što će biti prva posjeta visokog američkog zvaničnika na visokom nivou otkako je Džo Bajden (Joe Biden) prošle sedmice položio prisegu na mjestu predsjednika.

mckenzi-israel

Predstojeća posjeta McKenzieja dolazi u vrijeme povećane napetosti u regiji zbog kontinuirane iranske prijetnje na Bliskom Istoku. Izrael je već započeo dijalog s Bajdenovom administracijom s fokusom na Iran, a u subotu navečer savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat razgovarao je sa svojim američkim kolegom Jakeom Sullivanom.

Posjeta McKenzieja uslijedila je nakon nedavne odluke bivšeg predsjednika Donalda Trampa da Izrael premjesti iz nadležnosti Europske komande (EUCOM) u američkoj vojsci u Centralnu komandu. CENTCOM, jedno od 11 jedinstvenih borbenih zapovjedništava Ministarstva odbrane SAD-a, odgovorno je za zapovjedanje i kontrolu svih američkih vojnih snaga na Bliskom Istoku, uključujući Egipat, kao i Srednju Aziju i dijelove Južne Azije.

Očekuje se da će prelazak na CENTCOM otvoriti put za otvoreniju vojnu saradnju između Izraela i arapskih država na Bliskom istoku, posebno Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, s kojima je Izrael potpisao sporazume o normalizaciji prije nekoliko mjeseci u okviru ‘Abrahamovog sporazuma’, ali i Saudijske Arabije, Kuvajta i Omana čije priznanje očekuje u narednom periodu.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj