DOK SE PRIBLIŽAVA POČETAK ISTRAGE WHO-a! Kineski komunistički režim širi opasne teorije zavjere, potičući nepovjerenje u zapadne vakcine i sugerirajući da je virus možda razvijen u USA!

Dok se vladajuća kineska Komunistička partija suočava sa sve većim nedoumicama naučnika u vezi s kineskom vakcinom i ponovnim kritikama kineskog ranog odgovora na izbijanje pandemije Covida-19, Peking uzvraća udarac potičući teorije zavjere za koje neki stručnjaci kažu da bi mogle nanijeti veliku štetu u kritičnom momentu početka masovne imunizacije širom svijeta.

kina12345678

Državni mediji i dužnosnici šire sumnje u vezi sa zapadnim vakcinama ali i porijeklom koronavirusa, očito nastojeći odbiti legitimna pitanja koja svjetska javnost upućuje zvaničnicima Kine. Oba su se problema našla u središtu pažnje usred globalne kampanje vakcinacije protiv koronavirusa i nedavnog dolaska tima Svjetske zdravstvene organizacije u Wuhan u Kini, koji bi trebao istražiti porijeklo virusa.

Cilj širenja dezinformacija je prebaciti odgovornost sa kineske vlade

 Neke od ovih teorija zavjere imaju prijemčivu publiku u Kini. Hashtag na društvenim mrežama „American’s Ft. Detrick’, koji je lansirala Komunistička liga mladih, prošle je sedmice pregledan najmanje 1,4 milijarde puta nakon što je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine zatražila istragu SZO-a o laboratoriji za biološko oružje u američkoj saveznoj državi Maryland.

“Svrha je prebaciti krivnju s lošeg postupanja kineske vlade u ranim danima pandemije na ‘američku zavjeru'”, rekao je Fang Shimin, autor iz USA poznat po izlaganju afere o lažnim diplomama i drugim prevarama u kineskoj nauci . “Taktika je prilično uspješna zbog široko rasprostranjenih antiameričkih osjećaja u Kini”, navodi on.

Yuan Zeng, stručnjakinja za kineske medije sa Univerziteta Leeds u Velikoj Britaniji, rekla je da se vladine neutemeljene priče tako široko šire da su je čak i dobro obrazovani kineski prijatelji pitali jesu li možda istinite. Širenje panike i teorija zavjere moglo bi povećati rizike za javno zdravlje dok vlade širom svijeta pokušavaju otkloniti nelagodu zbog cjepiva, rekla je ona, dodavši da je takav razvoj događaja ‘ekstremno opasan’.

Sistemsko potkopavanje povjerenja u američku vakcinu nakon što je utvrđeno da je kineska efikasna tek 50,04%

 U posljednjem napadu kineski državni mediji pod kontrolom Komunističke partije zatražili su istragu uzroka smrti 23 starije osobe u Norveškoj, koje su preminule nakon što su primile cjepivo Pfizer. Uredništvo CGTN-a, kanala državne televizije CCTV na engleskom jeziku, ali i printani mediji optužili su zapadne medije da su ignorirali ovu vijest. Zdravstveni stručnjaci kažu da su mogući smrtni slučajevi koji nisu povezani s vakcinom tokom masovnih kampanja vakcinacije, a odbor SZO-a zaključio je da vakcina nije nikako doprinijela smrtnim slučajevima u Norveškoj.

 Državni mediji obrušili su se i na izvještaj istraživača u Brazilu koji su utvrdili da je djelotvornost kineskog cjepiva niža od prethodno najavljene. Istraživači su u početku rekli da je cjepivo Sinovac djelotvorno 78%, no znanstvenici su to preispitali i brojku sveli na na 50,4% nakon što su uključili slučajeve sa blagim simptomima. “To je vrlo neugodno” za vladu, rekao je Fang u e-poruci. Kao rezultat toga, Kina pokušava podići sumnju u vezi s cjepivom Pfizer kako bi sačuvala obraz i promovirala svoja cjepiva, rekao je.

Nakon vijesti iz Brazila, istraživači australskog Instituta za stratešku politiku, vladinog istraživačkog centra, izvijestili su o porastu dezinformacija kineskih medija o cjepivima. Deseci internetskih članaka na popularnim zdravstvenim i naučnim blogovima i drugdje opširno su istraživali pitanja o učinkovitosti vakcine Pfizer, oslanjajući se na članak objavljen ovog mjeseca u British Medical Journalu koji je pokrenuo pitanja o podacima njegovih kliničkih ispitivanja.

Visoki kineski vladini dužnosnici nisu bili sramežljivi izražavajući zabrinutost zbog mRNA cjepiva koja su razvile zapadne kompanije za lijekove, koje su koristile noviju  tehnologiju za razliku od tradicionalnijeg pristupa proizvodnje kineskih vakcina koja se trenutno koriste. U decembru je direktor kineskog Centra za kontrolu bolesti Gao Fu rekao da ne može isključiti negativne nuspojave od mRNA cjepiva. Napominjući da je ovo prvi put da se ona daju zdravim ljudima, te naglasivši da zbog toga  “postoje sigurnosni problemi.”

Kina traži da se istraže američke vojne laboratorije

 Dolazak misije WHO-a vratio je ranije kritike u prvi plan u kojima se tvrdi da je Kina dopustila da se virus širi globalno tako što je u početku reagirala presporo, čak ušutkavajući liječnike koji su pokušali upozoriti javnost. Gostujući istraživači započet će s terenskim radom ove sedmice nakon puštanja iz 14-dnevnog karantina.

Komunistička partija istragu WHO-a vidi kao politički rizik, jer usmjerava pozornost na odgovor Kine, rekao je Jacob Wallis, viši analitičar s australskog Instituta za stratešku politiku. Partija želi “odvratiti pozornost domaće i međunarodne javnosti preventivnim iskrivljavanjem narativa o tome gdje leži odgovornost za pojavu COVID-19”, rekao je Wallis.

 Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying prošle je sedmice pokrenula lavinu komentara pozivajući na istragu WHO-a u američkom vojnom laboratoriju. O tome su ranije ‘izvještavali’ i CGTN te drugi mediji pod nadzorom države kineske Komunističke partije. „Ako Amerika poštuje istinu, onda otvorite Ft. Detrick i objavite više informacija o 200 ili više bio-laboratorija izvan USA, i dopustite da stručna skupina SZO ode u USA da istraži porijeklo virusa“. Njezini komentari, objavljeni u državnim medijima, postali su jedna od najpopularnijih tema na Sina Weibu.

Podsjećamo, SZO se suočavala sa kontinuiranim kritikama ranije američke administracije zbog njenog odgovora na pandemiju koronavirusa, a bivši predsjednik Donald Tramp otvoreno ju je optužio da drži stranu Kine te je pokrenuo proceduru izlaska USA iz ove organizacije UN-a. Činjenica da je SZO (WHO) odlučila poslati eksperte u Kinu da istraže porijeklo virusa i početni kineski odgovor na pandemiju više od godinu dana nakon izbijanja zaraze, sama za sebe govori koliko je ta organizacija neozbiljno pristupala po zahtjevima svog najvećeg finansijera USA da se ovo pitanje rasvijetli po hitnom postupku.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj