PUT U NEZAVISNOST?! Škotska premijerka najavljuje referendum ako pobijedi na izborima u maju!

Škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) izjavila je danas da namjerava da održi “pravni referendum” o nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako pobijedi na škotskim izborima zakazanim za maj.

Takav potez doveo bi je u sukob sa premijerom Borisom Džonsonom (Boris Johnson), koji se protivi ponovnom glasanju o secesiji, javlja AP. Škotska je glasala za ostanak u Velikoj Britaniji sa 55 prema 45 odsto na referendumu 2014. godine. Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske vlade, a Džonson insistira da će reći ne, navodi američka agencija.

Stardžen za BBC tvrdi da je Brexit promijenio situaciju povlačenjem Škotske iz Evropske unije protiv volje građana tog dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Tijesna većina glasača u Velikoj Britaniji odlučila je da napusti EU na referendumu 2016. godine, ali je velika većina u Škotskoj glasala za ostanak.

Ako Džonson ne bude dao odobrenje, pitanje će završiti na sudu

Stardžen kaže da će se njena Škotska nacionalna stranka kandidovati na majskim izborima “da zatraži autoritet škotskog naroda” za novi referendum.

Ako SNP pobijedi na škotskim izborima za nekoliko mjeseci sa prijedlogom da narodu da taj izbor, koji bi to demokrata s pravom mogao tome stati na put. Boris Džonson se očigledno plaši presude i volje škotskog naroda – rekla je Stardžen.

SNP najavljuje da će, ako u maju osvoji većinu u škotskom parlamentu, donijeti zakon kojim će biti dozvoljen novi referendum po završetku pandemije koronavirusa. Ako bi Džonsonova vlada odbila da se složi, pitanje bi vjerovatno završilo na sudovima, ocjenjuje AP.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj