Francuski Sanofi pomaže u proizvodnji 100 miliona doza ‘Pfizerove’ vakcine!

Francuska multinacionalna farmaceutska tvrtka Sanofi od jula će početi s punjenjem i pakiranjem miliona doza Pfizerove vakcine protiv covida-19 kako bi pomogla u zadovoljavanju velike potražnje za cjepivom tog američkog proizvođača lijekova.

Francuski Sanofi pomaže u proizvodnji 100 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Francuska će tvrtka nastojati ove godine isporučiti više od 100 miliona doza iz svoje tvornice u Frankfurtu, rekao je u utorak izvršni direktor Paul Hudson za novine Le Figaro.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech te ostali proizvođači cjepiva protiv covida-19 poput AstraZenece trude se zadovoljiti ogromnu potražnju za cjepivom kako bi se suzbila pandemija.

Prošli su mjesec Sanofi i britanski GlaxoSmithKline izvijestili da je cjepivo protiv covida-19, koje zajednički razvijaju, pokazalo nedovoljan imunološki odgovor kod starijih ljudi i tako odgodili njegovo puštanje na tržište do kraja ove godine.

Tvrtka je od tada pod pritiskom da smisli način kako pomoći drugim proizvođačima lijekova koji isporučuju cjepivo dok se pandemija ponovno intenzivira u Europi i ostatku svijeta.

“S obzirom na to da naše cjepivo kasni nekoliko mjeseci, zapitali smo se kako bismo drugima mogli biti od pomoći”, istaknuo je Hudson.

Sanofi s američkom tvrtkom Translate Bio radi i na drugom kandidatu za cjepivo protiv covida-19. U proizvodnji koriste mRNA tehnologiju, slično Pfizerovom i BioNTech pristupu. Očekuje se da će ispitivanja prve faze početi u prvom kvartalu 2021.

Hudson je u intervjuu potvrdio da Sanofi ostaje predan svojim dvama projektima za pronalazak cjepiva. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj