VRLO ZDRAVA ŽITARICA: Osim za želudac i crijeva, zob je odlična namirnica i za srce

Zob je vrlo zdrava žitarica. Obiluje mineralima, vitaminima A, E, K, lecitinom (komponentom koja hrani mozak i pospješuje pamćenje), sadrži vrijednu oleinsku i linolensku masnu kiselinu u dobro balansiranom omjeru i jedina je žitarica koja ima više bjelančevina od ugljikohidrata.

f-9932309-1024Bogata je balastnim tvarima pa blagotvorno djeluje na probavni sistem. Preporučuje se da je redovito jedete za doručak jer daje energiju i pruža dug osjećaj sitosti, a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.

Sastav ugljikohidrata u zobi takav je da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena razine šećera u krvi pa ne dolazi do napadaja gladi.

Osim za želudac i crijeva, odlična je namirnica i za srce jer beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila. Uz to, zrno zobi vrlo je bogat izvor kalcija, koji je izuzetno važan za očuvanje zdravlja i čvrstoće kostiju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj