BAJDEN ISPUNIO OČEKIVANJA RUSKOG LIDERA! Putin potpisao produženje sporazuma Novi START na pet godina!

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak produženje važnog rusko-američkog sporazuma Novi START o ograničenju nuklearnog naoružanja, nakon dogovora koji su Moskva i Washington postigli ranije ove sedmice.

PUTIN PONOVO KRITIKOVAO TRAMPA, PRIŽELJKUJE BAJDENOVU POBJEDU! 'Povlačenje  SAD-a iz Sporazuma INF-a je velika greška' - GlobalCir

“Vladimir Putin potpisao je savezni zakon o ratifikaciji produženja sporazuma Rusije i SAD-a o mjerama namijenjenim da se smanji i dalje ograniči ofanzivno strateško oružje”, saopćio je Kremlj.

Oba doma ruskog parlamenta ratificirala su produženje sporazuma Novi START (Strategic Arms Reduction Treat) na pet godina u srijedu, dan nakon telefonskog razgovora Putina s novim američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden), kada su dva državnika izrazila zadovoljstvo razmjenom diplomatskih nota o njegovom produženju.

Za produženje sporazuma nije potrebno odobrenje Kongresa u SAD-u, ali ruski zastupnici ga moraju ratificirati.

Biden predložio Putinu produženje

Ranije potpisani sporazum Novi START ističe 5. februara.

Pošto je 20. januara preuzeo dužnost, Bajden je predložio produženje ugovora na pet godina, što je Kremlj odmah pozdravio.

Po sporazumu Novi START, koji su 2010. godine potpisali tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, obje strane smiju imati najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera, što provjeravaju inspekcije.

Novi START jedini je preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se prvo SAD, a potom i Rusija, povukli iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine te iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa odbijala je produžiti Novi START sa Rusijom sve dok u njega ne bude uključena i Kina, odnosno kontrola njenog nuklearnog arsenala.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj