EU ĆE DANAS ODOBRITI ‘ASTRAZENECA’ VAKCINU! Von der Layen: ‘Ugovor sa AstraZenecom je obavezujuć i i kristalno jasan’

Očekuje se da će Evropska unija danas dati zeleno svjetlo za vakcinu Kovid-19 AstraZenece, a kompanija će biti pod velikim pritiskom kako bi ispravila očekivana kašnjenja u isporuci, piše dpa.

Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučiti lijek britansko-švedske kompanije za tržište.

Evropska komisija tada bi mu mogla dati formalno odobrenje u roku od nekoliko sati, što će biti treća vakcina na raspolaganju bloku, zajedno s vakcinom američke kompanije Pfizer i američke vakcine Moderna.

Smatra se da bi EMA u početku mogla preporučiti lijek samo mlađim osobama zbog relevantnih oskudnih podataka o njegovoj učinkovitosti u dobi starijoj od 65 godina. Njemački odbor za vakcine najavio je juče sličan potez.

Bez obzira na to ko bi mogao dobiti vakcinu, EU se i dalje mora boriti sa znatno manjim prvim isporukama od obećanih.

AstraZeneca je najavila kašnjenja prošle sedmice na zaprepaštenje Evropske komisije i država članica Unije. Niz pregovora o krizi do sada nisu uspjeli riješiti spor.

U međuvremenu, Komisija će danas vjerovatno službeno preporučiti uspostavu EU “registra transparentnosti” za izvoz vakcina Kovid-19 izvan bloka do kraja marta.

‘Ugovor kristalno jasan’

Ugovor Evropske unije i kompanije AstraZeneca o njenoj vakcini protiv korona virusa sadrži obavezujuće odredbe, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen danas i zatražila objašnjenje od proizvođača lijekova za zastoj u isporuci.

Ona je za radio Dojčlandfunk rekla da ugovor sadrži veoma jasne količine isporuke za decembar i prva tri kvartala 2021. godine, a pomenula je i četiri proizvodna pogona od kojih su dva u Britaniji, prenosi Rojters.

Postoje obavezujuće odredbe i ugovor je kristalno jasan – rekla je Von der Layenova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj