BRISEL UVEO KONTROLU IZVOZA! Boris Johnson izrazio ‘ozbiljnu zabrinutost‘ Ursuli von der Leyen zbog cjepiva

Britanski premijer izrazio je predsjednici EK “ozbiljnu zabrinutost” zbog pokušaja Bruxellesa da ograniči izvoz cjepiva protiv covida-19, što bi moglo kompromitirati ugovore dogovorene u okviru Brexita o Sjevernoj Irskoj, priopćio je kasno u petak njegov ured.

DOK TRAJE BLOKADA PROMETA ROBA PREKO 'LA MANCHEA' : Johnson i Von der Leyen  razgovarali o Brexitu, ističe posljednji rok za sklapanje sporazuma o  trgovini! - GlobalCir

“Premijer je večeras razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen“, rekao je glasnogovornik Borisa Johnsona u priopćenju.

“Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja koje bi mogli imati danas poduzeti koraci EU na izvoz cjepiva.”

Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka.

Tekst predviđa da se Sjeverna Irska smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Međutim, to je u suprotnosti sa sjevernoirskim protokolom usvojenim u okviru Brexita čiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst je izazvao ljutnju i u Irskoj i u Sjevernoj Irskoj čija je premijerka Arlene Foster izjavila da se radi o “nevjerojatnom neprijateljskom činu”.

Irski je premijer Micheal Martin održao razgovore s Ursulom von der Leyen “kako bi joj prenio svoju zabrinutost”, rekao je njegov glasnogovornik.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZenece, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se “izvoz (cjepiva) mora odobriti”, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica “pada proizvodnje” u jednoj europskoj tvornici.

Ugovor predviđa iznimke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje zapadnog Balkana.

Mehanizam treba “istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu”, rekla je povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

“Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno”, dodala je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj