FOTO: Atinski zoo vrt bez prihoda, a treba hraniti 2.000 usta

Jedini grčki zoološki vrt zatvoren je skoro tri mjeseca zbog kovida 19 i mogao bi izumrijeti, jer se bez posjetilaca koji plaćaju ulaznice, i za razliku od ostalih evropskih zooloških vrtova bez dovoljno državne pomoći da pokrije potrebe, suočava s ogromnim računima da održi u životu 2.000 životinja, čak i da ih samo hrani.

Vrijeme je za podjelu hrane u zoološkom vrtu kod Atine, i majmun kapucin grabi onoliko mandarina koliko može da ponese, čak jednu hvatajući svojim dugačkim, gipkim repom, kao da pokazuje da je pametno snabdjeti se kad ima.

“Kako stvari stoje… još možemo da izdržimo mjesec, a šta će biti poslije, ne znamo”, rekao je za AP osnivač i izvršni direktor zoološkog vrta Jean Jacques Lesueur.

Za razliku od zatvorenih preduzeća, zoološki vrt i dalje ima velike operativne troškove: hrana, plate, režija, veterinarska njega i ostalo koštaju 200.000 eura – mjesečno.

Osnovan 2000. godine i smješten u gradu Spati, zoološki vrt na 20 hektara ima 290 vrsta – od slonova do prerijskih pasa.

Uključen je u prosvjetu, očuvanjem i uzgojom, a pripada Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarija s oko 400 sličnih ustanova.

Morao je ponovo da bude zatvoren 7. novembra nakon dvomjesečnog “zaključavanja” Grčke i to u lošem trenutku za Zoološki park Atike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj