PRISTAŠE NAVALJNOG PLANIRAJU PROTESTE U 100 GRADOVA: Moskva zatvorila podzemnu željeznicu i zabranila rad ugostiteljima!

Pristaše zatvorenog ruskog disidenta Alekseja Navaljnog planiraju ponovno okupljanje diljem Rusije u nedjelju unatoč upozorenjima vlasti da ne sudjeluju u neodobrenoj akciji. Prosvjedi su planirani u više od 100 gradova, objavio je tim oporbenog prvaka.

Prošli tjedan na ulice su izašle stotine tisuća ljudi kako bi pozvale na trenutno oslobađanje Navaljnog i prosvjedovale protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Aktivisti za ljudska prava procjenjuju da je privedeno 4000 ljudi, a mnogi su ozlijeđeni u neviđenim prosvjedima. Kako bi onemogućile planirane prosvjede, vlasti su odlučile zatvoriti sedam stanica podzemne željeznice u prijestolnici Moskvi, a trgovine, kafići i restorani neće se smjeti otvoriti.

Prije nekoliko dana meta su im bili suradnici Navaljnog. Njegov brat Oleg, suradnica Ljubov Sobol i drugi pristaše osuđeni su na dvomjesečni kućni pritvor. Navaljni se vratio u Rusiju ranije ovog mjeseca nakon što se u Njemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom. Priveden je čim je stigao u Moskvu. Ruski sud u četvrtak je odbio žalbu njegovih odvjetnika i potvrdio Navaljnom 30 dana istražnog zatvora.

Prosvjednici u Sibiru uzvikivali parole i na -42 °C

Ruska policija privela je više od 250 osoba na neodobrenim prosvjedima u Sibiru i na dalekom istoku zemlje u nedjelju kojima se poziva na oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, objavila je promatračka skupina OVD-Info.

Pristaše zatvorenog opozicionara Navaljnog izašli su na ulice u Sibiru i na ruskom dalekom istoku u nedjelju drugi uzastopni vikend unatoč akcijama protiv njegovih saveznika i upozorenjima policije. Prosvjedi za oslobađanje najistaknutijeg protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina planirani su i u Moskvi.

Navaljni je uhićen 17. siječnja pri povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom novičokom. Policija je rekla da prosvjedi nisu odobreni i da će biti ugušeni kao prošli vikend.

Policija je u Vladivostoku spriječila prosvjednike da dođu do centra i natjerala ih na obalu uz smrznute vode Amurskog zaljeva. Kruži video snimka u kojoj prosvjednici skandiraju “Putin je lopov”. Držali su se za ruke i marširali ledom na temperaturi od oko -13 Celzijevih stupnjeva. 

Prosvjednici su se okupili i u sibirskom Tomsku koji je Navaljni posjetio prije nego što mu je pozlilo na domaćem letu u kolovozu. Ispred koncertne dvorane vikali su “oslobodite ga” i mahali ruskim zastavama.

OVD-Info objavio je da je policija uhitila 261 osobu od kojih 96 u Vladivostoku. Deseci prosvjednika pojavili su se na ulicama sibriskog grada Jakutska na temepraturi od minus 42 °C.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj