UMJESTO SA BRISELOM, SARADNJA SA BRUNEJIMA, SINGAPUROM, VIJETNAMOM! Velika Britanija spremna da se formalno pridruži Transpacifičkom trgovinskom bloku!

Britanija će se sljedeće sedmice službeno prijaviti za pridruživanje transpacifičkom trgovinskom bloku od 11 zemalja, a pregovori bi trebali započeti kasnije ove godine, priopćila je vlada.

5c0e28a0fc7e9373328b4650

Otkako je napustila Europsku uniju, Britanija je jasno izrazila želju da se pridruži Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), kojim se uklanja većina carina između Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Peru, Singapur i Vijetnam.

Godinu dana nakon našeg odlaska u EU stvaramo nova partnerstva koja će donijeti ogromne ekonomske koristi za narod Britanije“, rekao je premijer Boris Johnson u izjavi.

Ministrica trgovine Liz Truss rekla je za Times Radio da “u ponedjeljak predaje pismo namjere” i da očekuje da će formalni pregovori započeti na proljeće.

Neće objaviti procjenu ekonomske koristi od članstva?

Reuters je u četvrtak izvijestio da Britanija neće objaviti procjenu ekonomskih koristi od članstva u CPTPP prije nego što zatraži da mu se pridruži – suprotno ranijim obećanjima.

Prethodne vladine ekonomske analize Brexita ukazale su na mali poticaj ekonomskoj proizvodnji iz dodatnih trgovinskih sporazuma.

Vlada je rekla da će se pridruživanjem CPTPP-u ukloniti carine na hranu i piće i automobile, dok će istovremeno pomoći u jačanju tehnološkog i uslužnog sektora.

“Apliciranje za prvu novu zemlju koja se pridružuje CPTPP-u pokazuje našu ambiciju da poslujemo pod najboljim uvjetima s našim prijateljima i partnerima širom svijeta i budemo entuzijastični prvak globalne slobodne trgovine”, rekao je Johnson.

(Global CIR/A.Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj