O IZBORNOM ZAKONU! Čović: Crvena linija ispod koje HDZ neće ići!

Dragan Čović, lider HDZ BiH, nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao je da HDZ BiH i HNS posmatraju Izborni zakon BiH kao složeno političko pitanje, te da će insistirati da se njegove izmjene u Parlamentu BiH usvoje do kraja šestog mjeseca i da je to crvena linija ispod koje HDZ neće ići.

Govorio je Čović o rezultatima lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, Centralnoj izbornoj komisiji, nabavci vakcina i drugim aktuelnim pitanjima.

“Izražavam zadovoljstvo kada je upitanju HDZ sa rezultatima, ali smo naglasili manjkavosti procesa, koji je bio kompromitiran. Mostar i druge stredine nisu zaštićene bile. Imali smo primjer Uskoplja, Travnika, Mostara da ne govorim – tužbu smo dizali. Središnje izborno povjerenosto – kako je imenovano mim o zakona tako je i radilo. Mora se stati. Ne smije se povrijediti mogućnost da vaš glas neko mijenja nakon procesa. Posebno se to vidjelo u Mostaru”, rekao je Čović.

On je rekao da je u Uskoplju prekinuto glasanje, odnosno da ga je neko prekinuo kada se vidjelo “da će Hrvat biti načelnik”.

HDZ sam ima 339 vijećnika, to je broj koji treba respektirati, naveo je Čović, dodavši da su napravili presjek stanja – da motivišu glasače da u većem broju izlaze na izbore.

“Mi u HDZ ćemo pokrenuti pripremu za Lokalne izbore 2024. i da se sva obećanja za ove izbore ispune”, rekao je.

Izborni zakon – složena politčka situacija, rema riječima Dragana Čovića.

“Prioritet svih prioriteta je dogovor oko izmjena izbornog zakona sukladno sporazumu kojeg smo potpisali. U srijedu imam sastanak sa predstavnicima međunaronih institucija. Do kraja šestog mjeseca je crvena linija da se u Parlamentu usvoji taj zakon”, izjavio je.

Iz HDZ BiH su uočili mnoštvo tehničkih stvari oko tehničkih izmjena Izbornog zakona.

“Mi smo kazali – hrvatski narod treba imati mogućnost da bira svog člana Predsjedništva, da bira 17 članova kluba Doma naroda. Ne smiju nam se dešavati kao praksa – da imamo predsjendika OV Bihaća, dužnosnika koji se predstavio kao HDZ. Ne smije se zloupotrebljavati proces”, istakao je Čović, rekavši da se takve stvari moraju sankcionirati.

U narednom periodu će graditi atmosferu da se može promijeniti Izborni zakon.

Što se tiče migranata – ne može bilo ko hodati po BiH bez dokumenata, izjavio je.

“Prošle godine smo imali za trećinu manje migranata nego godinu prije. Imali smo eskalaciju. Ne dolazi u obzir otvaranje novih centara diljem BiH. To može izazvati samo složenije probleme. Ne može niko ući u BiH a da nije pri ulasku sukladno zakonu da se ne izjasni šta želi, da li ostati ili ići. Želimo korektan odnos prema tim ljudima”, rekao je.

Dragan Čović je na koncu rekao da BiH mora pratiti šta radi svijet kada je u pitanju vakcina protiv COVID-19. Prema njegovom mišljenju može se napraviti koordinacija oko vakcina, da stanovnicima koji se žele vakcinisati da se to i osigura i da tu novac ne smije biti problem.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj