SDA: Pozdravljamo opredjeljenje HDZ-a za EU, ali neka deblokiraju proces i reforme

SDA pozdravlja opredjeljenje HDZ-a BiH za što skorije vođenje razgovora o ispunjavanju ključnih kriterija koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu.

poziv u Beograd sammo dvojice – The Balkantimes Press

– S tim u vezi, pozivamo HDZ BiH da, u skladu sa ovim opredjeljenjem, hitno i bez odlaganja deblokira proces implementacije rezultata Općih izbora održanih 2018. godine na nivou Federacije BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za snažniji angažman na provedbi svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, pa i na reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine – istakli su iz SDA i dodali:

“Poštivanje postojećih ustavnih i zakonskih odredbi, koje se odnose i na provedbu izbornih rezultata, te njihovo prilagođavanje evropskim demokratskim standardima, osnov je daljeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”.

Također, dodali su da izražavaju nadu da će ministar pravde i ministar finansija u Vijeću ministara BiH, koji su kadrovi HDZ, konačno predložiti tri zakona iz vlastitog resora, a koja su ključna za napredak BiH na evropskom putu: Zakon o sukobu interesa, Zakon o VSTV-u i Zakon o nabavkama. Prijedloge ovih zakona, navode iz SDA, čekamo već godinu dana.

– Ukoliko je HDZ-ova opredijeljenost ka evropskim integracijama zaista iskrena, očekujemo što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu – zaključuju iz SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj