‘WASHINGTONSKI SPORAZUM’ NA DJELU! Izrael zvanično priznao Republiku Kosovo, Priština otvara ambasadu u Jerusalemu!

Država Izrael i Republika Kosovo danas su uspostavili diplomatske odnose, a Priština je priznala Jerusalem kao glavni grad jevrejske države. U zamjenu za pozicioniranje svoje misije u Jerusalemu, Kosovo je dobilo priznanje od Izraela.

izrael-kosov-123

Zbog ograničenja izazvanih koronavirusom, dužnosnici su zasebno potpisali zajedničke deklaracije u Jerusalemu i Prištini.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi rekao je da je ceremonija označila “prvi put u historiji uspostavljanje diplomatskih odnosa putem Zooma”. Dodao je da je odobrio “formalni zahtjev Kosova za otvaranje ambasade u Jerusalemu”.

Kosovska ministrica vanjskih poslova, Meliza Haradinaj-Stublla, zahvalila je Izraelu što je postao 117. zemlja koja je priznala nezavisnost, pridruživši se velikom dijelu zapadnog svijeta. Kina, Rusija i pet članica Evropske unije još nisu priznale Kosovo.

Kosovo je jako dugo čekalo da uspostavi diplomatske odnose s Izraelom,” rekla je Haradinaj-Stublla.

Historijski čin

Premijer Kosova Avdullah Hoti ocijenio je historijskim današnje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela, nakon priznanja dogovorenog u Vašingtonu 4. septembra prošle godine posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Hoti je na konferenciji za novinare sa šeficom kosovske diplomatije Melizom Haradinaj Stublla, nakon virtuelne ceremonije potpisivanja formalizacije diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, istakao da je priznanjem od Izreala prekinuta blokada priznanja.

“Vjerujem da današnja konkretizacija diplomatskih odnosa između dvije zemlje jasno ukazuje na efekat i važnost sporazuma od 4. septembra potpisanog u Bijeloj kući i pokazuje grešku onih koji su kritikovali ovaj sporazum i doveli u pitanje priznanje Izraela“, rekao je Hoti.

On je istakao da su danas potpisana i dva sporazuma o političkoj i ekonomskoj saradnji između dvije zemlje.

Hoti je podsjetio na prijateljske odnose dva naroda, jer je albanski narod pomogao Jevrejima u II Svjetskom ratu, dok je Izrael primio albanske izbjeglice tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Washingtonski sporazum u praksi

Izraelsko priznanje Kosova dio je Washingtonskog sporazuma koji su predstavnici Republike Srbije i Republike Kosova potpisali u Washingtonu uz posredništvo SAD-a 4. septembra 2020. godine. Sporazumom se Srbija također obavezala prebaciti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izrael je od septembra uspostavio veze s četiri arapske države temeljem niza sporazuma kojima je posredovao bivši američki predsjednik Donald Trump, a koji su zajednički poznati kao Abrahamov sporazum. Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan također će otvoriti ambasade u Izraelu. Iz Izraela uskoro očekuju priznanje još nekoliko članica Arapske lige, prije svih Saudijske Arabije, Kuvajta i Omana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj