POLITIČKO NESLAGANJE NE MOŽE BITI ZLOČIN! Iz EU pozivaju Rusiju da da oslobodi Navaljnog!

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) pozvao je Rusiju da smjesta oslobodi ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji jeosuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja pravila o uslovnom oslobađanju.

EU upozorila članice: Ne smanjivati period karantina - GlobalCir

On je na Twitteru napisao da su presudom ruskog suda “narušene obaveze Rusije kada je riječ o vladavini prava”.

“Presuda Alekseju Navaljnom suprotna je međunarodnim obavezama u vezi sa vladavinom prava i osnovnih sloboda. To se protivi odluci Evropskog suda za ljudska prava, koji je presudio da je taj slučaj proizvoljan i nerazuman. Pozivam da se on smjesta oslobodi”, poručio je Borelj.

Macron pozvao na oslobađanje Alekseja Navaljnog

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pozvao je Rusiju da smjesta oslobodi ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri i po godine.

On je na Twitteru napisao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati.

“Presuda Alekseju Navaljnom nije prihvatljiva. Političko ne slaganje ne može biti zločin. Pozivamo da njegovo neposredno oslobađanje”, istakao je Makron.

Ruski sud danas je donio presudu u slučaju Navaljnog, koji je za takvu odluku suda okrivio ono što je nazvao mržnjom i strahom predsjednika Rusije Vladimira Putina koje osjeća prema ruskom opozicionaru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj