ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE SA ČOVIĆEM U MOSTARU: ‘Put ulasku BiH u EU ipak vodi preko Hrvatske, to je prirodna činjenica, mi smo vam prijatelji’

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman ocijenili su u utorak u Mostaru kako euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternativu te da je Hrvatska zemlja koja Bosnu i Hercegovinu na tom putu najviše potiče.

HDZ-zeljko-radman-tramisak-covic-filipovic

U EU preko Hrvatske

– Želimo pomoći euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, ali zato je nužna promjena Izbornog zakona u BiH. Naravno, ako se želi euroatlantski put onda je sljedeći korak dobivanje kandidacijskog statusa i tu ćete sigurno imati konstruktivnu ulogu Hrvatske kao članicu Europske unije kako bi što prije ostvarili taj željeni san – kazao je ministar Grlić Radman koji je u utorak svoj posjet Mostaru počeo susretom s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Hrvatski ministar je ponovio kako je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine, kako najbolje poznaje situaciju ovdje i najbolje o tome svjedoči.

Put ulasku u EU ipak vodi preko Hrvatske. To je prirodna činjenica, a mi smo prijatelji BiH, mi najbolje poznajemo situaciju ovdje i mi najviše o tome svjedočimo. Ako neko želi dobrobit Bosni i Hercegovini onda je to Republika Hrvatska. Budite u to sigurni – poručio je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman osvrnuo se na migrantsku krizu, kazavši kako Bosna i Hercegovina i Hrvatska njome trebaju upravljati zajedno, uz pomoć institucija Europske unije. Također je pozdravio i podržao promjenu Izbornog zakona u BiH kazavši kako će ona otkloniti svaki oblik nejednakosti i diskriminacije.

Čović: Izborni zakon promijeniti do sredine godine

Čović je novinarima kazao kako je upoznao ministra Grlića Radmana o svim aktualnim stvarima u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujem ministru na našoj komunikaciji koja je u zadnje dvije tri godine uistinu za pohvaliti, za sve ono što se dešava u Bosni i Hercegovini i našem europskom putu, jer upravo nas Republika Hrvatska najviše potiče u našem procesu euroatlantskih integracija – kazao je Čović.

Na sastanku je, po njegovim riječima, detaljno informirao hrvatskog ministra o stanju u BiH, o migrantskoj krizi, aktualnoj političkoj situaciji, međustranačkom sporazumu SDA-HDZ BiH, izborima u Mostaru te epidemiološkoj situaciji.

Čović je izrazio zadovoljstvo skorašnjom uspostavom Gradskog vijeća Mostara te izborom mostarskog gradonačelnika, izrazivši uvjerenje kako će to biti kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, ponovio je kao je cilj da se najdalje do sredine ove godine te izmjene usvoje, što je, kako je kazao, ključni prioritet i imperativ u budućem djelovanju HNS-a i HDZ-a BiH.

Nakon sastanka u Domu HDZ-a BiH, šef hrvatske diplomacije posjetit će Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, a potom i Hrvatsko narodno kazalište Mostar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj