KINA I RUSIJA ZATRAŽILE VIŠE VREMENA! Vijeće sigurnosti UN-a bez osude puča u Mijanmaru?!

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije se usuglasilo oko zajedničke izjave kojom se osuđuje puč u Mijanmaru u ponedjeljak, nakon što dvosatni hitni sastanak nije uspio osigurati podršku Kine, ključnog mijanmarskog saveznika i stalnog člana Vijeća sigurnosti s pravom veta.

Vojni puč u Mjanmaru: Uhapšena San Su Ći | BL Portal

Sastanak, koji je održan virtuelno,uslijedio je nakon što je vojska uhapsila Aung San Suu Kyi i druge najviše političare u nizu ranojutarnjih racija u ponedjeljak, nakon čega je vlast preuzela šef oružanih snaga Min Aung Hlaing. Diplomati su rekli da će se razgovori o izjavi nastaviti.

Vijeće sigurnosti od 15 članova razmatralo je izjavu koju je izradila Velika Britanija, u kojoj piše da je izaslanik UN-a u Mjanmaru diplomatima trebao “zajednički poslati jasan signal u znak podrške demokratiji” u zemlji.

Vanredno stanje godinu dana

“Oštro osuđujem nedavne korake koje je poduzela vojska i apeliram na sve vas da kolektivno pošaljete jasan signal u znak podrške demokraciji u Mijanmaru”, rekla je Christine Schraner Burgener Vijeću sigurnosti, u skladu s pripremljenim primjedbama.

Vojska je saopćila da je državni udar “ustavni” čin i obećala održati nove izbore, tvrdeći da je prošlogodišnja anketa bila lažna i bez dokaza.

Vanredno stanje ostat će na snazi godinu dana.

“Da se razumijemo, nedavni ishod izbora bio je snažna pobjeda Nacionalne lige za demokraciju [NLD]… Treba obeshrabriti prijedlog vojske za ponovno održavanje izbora”, rekao je Schraner Burgenershe.

Vijeće sigurnosti pregovara o mogućoj izjavi, koju je izradila Velika Britanija, kojom bi se ne samo osudila puč, već i pozvala vojska da poštuje vladavinu zakona i ljudska prava i odmah pusti nezakonito pritvorene, rekli su diplomati.

Takve izjave moraju se usuglasiti konsenzusom.

“Kina i Rusija zatražile su više vremena”, kazao je jedan diplomat agenciji AFP nakon sastanka videokonferencije, koji je održan iza zatvorenih vrata, a trajao je nešto više od dva sata.

“O izjavi se još uvijek raspravlja”, potvrdio je drugi diplomata, također pod uslovom da ostane anoniman.

Pridržavanje demkratskih normi

U tekstu također će se zahtijevati ukidanje vanrednog stanja i “da se sve strane pridržavaju demokratskih normi”.

Prema AFP-u, nije bilo spomena o sankcijama.

Grupe za ljudska prava osudile su propust Vijeća sigurnosti da brzo poduzme mjere.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj