SENATU DOSTAVLJEN ZAHTJEV ZA OPOZIV BIVŠEG PREDSJEDNIKA! Evo kako je na njega odgovrio Trampov pravni tim!

Predstavnici odbora za opoziv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa, uputili su Senatu memorandum u kojem se obrazlaže njihov zahtjev o opozivu i navodi da je Tramp ‘vinovnik prekršaja’ zbog kojeg mora biti opozvan i spriječen da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima.

SENAT OBORIO PREDSJEDNIČKI VETO NA ZAKON O ODBRANI I BLOKIRAO GLASANJE O  POVEĆANJU POMOĆI GRAĐANIMA NA 2.000 DOLARA! Predsjednik Tramp napisao da to  'nije pametan potez' i objavio termin protesta, senator Hawley

Predsedavajući ovog odbora, demokrata iz Merilenda Džejmi Riskin, objasnio je da je Tramp lično odgovoran za nemire i napad na zdanje Kongresa 6. januara, jer je podstakao napade onda kada je shvatio da su propali pokušaji da preokrene izborne rezultate.

„Odgovornost predsjednika Trampa je neupitna, jer je zloupotrijebio svoj položaj da bi narušio naš demokratski poredak. On je ugrozio život svih kongresmena, doveo u opasnost miran transfer vlasti i podrio našu nacionalnu bezbjednost”, stoji između ostalog u dokumentu na 80 stranica koji je predat Senatu.

U memorandumu se odbacuje argumentacija pravnog tima bivšeg predsednika da Senat nema nadležnosti da sudi, jer je Tramp sada bivši zvaničnik.

Taj argument je pogrešan, ali i opasan, jer bi da nas ostavi bez odbrane od predsjednikove izdaje. Ništa u našem Ustavu ne navodi na zaključak da se mogu opozvati samo zvaničnici koji su na dužnosti”, navodi se u memorandumu odbora za Trampov opoziv Predstavničkog doma.

Tramp se optužuje da je pozvao na protest u Vašingtonu, da je izazvao pomamu kod nasilnika i da je „napunjenu pušku” usmjerio na zdanje američkog Kongresa.

Odgovor Trampovog tima

Trampov pravni tim uputio je ranije danas zahtjev Senatu da odbaci zahtjev za opoziv kao neustavan, navodeći da se ne može opozvati neko ko nije na zvaničnoj funkciji. Oni tvrde da je suđenje neustavno i da su tvrdnje Doma protiv bivšeg predsjednika lažne.

U svom odgovoru na 14 stranica, Trampov pravni tim, predvođen Bruceom L. Castorom mlađim i Davidom Schoenom, tvrdi da Senat ne može suditi predsjedniku koji je napustio funkciju. Također odbacuju pokušaj Doma da tvrdi da bi se 14. amandmanom predsjedniku trebala zabraniti bilo koja buduću javna funkcija, odbacujući tvrdnje da je vodio pobunu.

Dodaju da bi donošenje bilo kakve rezolucije koja zabranjuje Trampu javne dužnosti „predstavljalo Prijedlog zakona kojim se krši čl. 9. kl. 3 Ustava”. Trampovi advokati također tvrde da su njegove tvrdnje da su izbori 2020. bili namješteni zaštićene Prvim amandmanom.

Ne ulazeći u detalje, navode da Tramp odbacuje tvrdnju Doma da su njegove tvrdnje o izbornoj prijevari lažne. Oni tvrde da njegova izjava o “žestokoj borbi” nije imala nikakve veze sa onim što se već događalo na Kapitolu, već je “očito govorila o potrebi borbe za sigurnost izbora uopšte, što dokazuju snimci govora”.

Štoviše, Trampovi advokati primjećuju da su demokrate u prošlosti osporavali glasanje na Izbornom kolegijumu i da se on nije namjeravao miješati u brojanje glasova na Izbornom kolegiju, čak iako je poticao izazove za valjanost glasanja.

Oni također tvrde da je Zastupnički dom prekršio Trampova prava na zakoniti postupak ignoriranjem postupaka opoziva, te da je članak o opozivu manjkav jer sadrži previše različitih zahtjeva, što znači da se senatori ne bi mogli složiti „oko cijelog članka, već samo po dijelovima, kao osnovi za glasanje za osuđujuću presudu. ”

Konačno, primjećuju da je vrhovni sudija John Roberts odbio da predsjedava, ostavljajući “partijski opredijeljenog senatora koji će se navodno ponašati i kao porotnik”, što smatraju neprincipijelnim i nefer postupkom.

(Global CIR/A.Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj