ADVOKATI BIVŠEG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA ODGOVORILI POKRETAČIMA OPOZIVA: “Tramp neće svjedočiti u neustavnom postupku pred Senatom, vaš zahtjev samo pokazuje da ne možete dokazati svoje navode protiv 45. predsjednika”

Bivši predsjednik Donald Tramp neće svjedočiti na predstojećem suđenju za opoziv u Senatu, prenosi Fox News. Trampov viši savjetnik Jason Miller rekao je u četvrtak toj televiziji da Tramp “neće svjedočiti u neustavnom postupku”.

Image result for predsjednik tramp global cir

Pokretači impičmenta u Predstavničkom domu zatražili su od Trampa da pod zakletvom svjedoči prije ili tokom suđenja za opoziv o “njegovom ponašanju” na dan napada na Kapitol. Trampov pravni tim nazvao je zahtjev menadžera za imigraciju Jamieja Raskina “štosom za odnose s javnošću” i rekao da pokretači impičmenta “ne mogu dokazati” navode protiv bivšeg predsjednika. “Primili smo vašu najnoviju akciju za odnose s javnošću”, napisali su Raskinu Trampovi odvjetnici Bruce Castor i David Schoen. “Kao što sigurno znate, ne postoji negativno miješanje u ovaj neustavni postupak.”

“Vaše pismo samo potvrđuje ono što je svima poznato: ne možete dokazati svoje navode protiv 45. predsjednika Sjedinjenih Država, koji je sada privatni građanin”, nastavili su, dodavši: “Korištenje našeg Ustava za pokretanje navodnog postupka opoziva previše je ozbiljno da bismo pokušali igrati ove igre.”

Pokretači impičmenta podnijeli su zahtjev nakon što je Trampov pravni tim podnio odgovor na Članak impičmenta negirajući ono što strana koja tuži naziva “nepobitnim činjenicama o predsjednikovom ponašanju i dovodenju” do nereda na Kapitolu. Trampov pravni tim odgovorio je rekavši da je “45. predsjednik Sjedinjenih Država izvrsno obavljao svoju ulogu predsjednika, u svakom trenutku radeći ono što je smatrao da je u najboljem interesu američkog naroda”.

U pismu Trampu, Raskin je napisao da je bivši predsjednik “pokušao dovesti u pitanje kritične činjenice bez obzira na jasne i neprevaziđene dokaze o njihovom kršenju Ustava”. “U svjetlu vašeg osporavanja ovih činjeničnih navoda, pišem da vas pozivam da svjedočite pod zakletvom, bilo prije ili tokom suđenja za opoziv Senata, u vezi s vašim ponašanjem 6. januara 2021.”, napisao je Raskin. “Predložili bismo da vaše svjedočenje (naravno, uključujući i unakrsno ispitivanje) dostavite već u ponedjeljak, 8. februara 2021., a najkasnije do četvrtka, 11. februara 2021. Bilo bi nam drago da takvo svjedočenje dogovorimo u uzajamno pogodno vrijeme i mjesto. ”

Raskin je dodao: “Ako odbijete ovaj poziv, zadržavamo sva prava, uključujući pravo da na suđenju utvrdimo da vaše odbijanje svjedočenja podržava snažno negativne zaključke u vezi s vašim postupcima (i nečinjenjem) 6. januara 2021.” Raskin je zatražio odgovor od Trampa do 17 sati u petak.

(Global CIR/A. Jašarević)

Komentiraj