APELACIONI SUD DONIO ODLUKU: Ukinuta prvostepena presuda u predmetu državni udar u Crnoj Gori!

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu u predmetu pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, jer su, kako je saopšteno iz tog suda, u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredbi krivičnog postupka.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredbi krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog suda navodi se da je vijeće odlučilo da optuženom Bratislavu Dikiću ukine pritvor i da se on odmah pusti na slobodu.

Navodi se da je vijeće Apelacionog suda uvažilo žalbe branilaca, ukinulo prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu i predmet vratilo prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Prvostepenom presudom funkcioneri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest mjeseci, odlučio je Viši sud u Podgorici.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Oni su osuđeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Bratislav Dikić osuđen je za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična djela osuđeni su na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazan od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, a Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest mjeseci.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu od godinu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj