Rusija protjerala trojicu diplomata iz EU

Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim povjerenicima poslova Poljske i Njemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

o-5094557-1024

Rusija je protjerala trojicu evropskih diplomata, iz Njemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da će te diplomate uskoro napustiti teritoriju Ruske Federacije. Istovremeno, Rusija je izrazila protest ambasadoru Švedske i privremenim povjerenicima poslova Poljske i Njemačke ambasade zbog učešća u neodobrenim akcijama.

Upravo zbog toga su oni i morali da dođu u Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor, dodaje se u saopštenju ruskog vanjskošplitičkog resora

Prethodno je ovu informaciju objavio portal EU obzerver, pozivajući se na svoje izvore u Evropskoj uniji, koji je naveo da su diplomate protjerane za vrijeme pres-konferencije šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Moskvi.

Borelj se nalazi u zvaničnoj poseti Moskvi, što je ujedno i prva njegova posjeta glavnom gradu Rusije od 2017. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj