NASTAVAK VIŠEMJESEČNIH PROTESTA! Indijski farmeri ne odustaju od zahtjeva za ukidanjem reformi!

Na hiljade farmera širom Indije blokiralo je puteve improvizovanim šatorima, traktorima, kamionima i kamenjem kako bi izvršili pritisak na vladu da odustane od reformi u oblasti poljoprivrede koji su podstakli višemjesečne proteste.

Protest indijskih farmera
Protest indijskih farmera

Današnja trosatna blokada puteva počela je oko podneva, izuzev u Nju Delhiju i nekoliko susjednih država. “Čitavo društvo danas pruža podršku farmerima”, napisao je na tviteru jedan od vođa pokreta i politički aktivista i dodao da je pobjeda izvjesna.

Na autoputu u blizini prijestolnice neki farmeri su pušili nargile dok je puštana muzika preko zvučnika. Na desetine hiljada farmera već mjesecima spava na autoputevima u blizini Nju Delhija, a protesti su uglavnom bili mirni osim 26. januara, kada su se na mitingu sa traktorima neki od demonstranata sukobili sa policijom.

Savezna vlada je farmerima ponudila ustupke, ali je odbila da ukine tri zakona koja su usvojena prošle godine. Oni ističu da je ključno uvesti nove investicije u sektor, koji čini skoro 15 odsto indijske ekonomije i u kojoj radi oko polovina radne snage u zemlji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj