TVRDE DA JE UŠAO U KINESKE TERITORIJALNE VODE! Kina udaljila američki ratni brod iz Južnog kineskog mora

Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) udaljila je razarajući brod američke mornarice “USS John S. McCain” iz Južnog kineskog mora, jer je, kako navode, “bez dopuštenja ušao u teritorijalne vode Kine”.

Image result for uss mccain chinese sea

Tien je, osuđujući taj korak, rekao da su zračne i pomorske posade Komande Južnog centra za kretanje poslane u regiju radi praćenja i posmatranja američkog broda te da je brod upozoren da napusti to područje.

Tien navodi da je ovaj potez američkog ratnog broda, koji je udaljen iz regije, ozbiljno narušio suverenitet i sigurnost Kine te potkopao regionalni mir i stabilnost. Rekao je kako se ovom inicijativom ciljano narušilo ozračje mira, prijateljstva i saradnje u Južnom kineskom moru.

Tvrdeći da Kina ima neupitni suverenitet nad otocima i susjednim vodama u Južnokineskom moru, Tien podvlači da će kineska vojska ostati u stanju pripravnosti.

O slučaju su se oglasili iz američke mornarice.

“USS John S. McCain razarač iskoristio je svoja prava krstarenja i slobodnog prolaska u blizini otoka Shisa prema međunarodnom pravu”, navedeno je u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj