DOZVOLA ZA PRIVATNI BIZNIS U VEĆINI SEKTORA: Kuba novom reformom proširila privatno poduzetništvo

Kuba je u subotu objavila da se privatno poduzetništvo dopušta u većini sektora, što je značajna reforma za tu komunističku zemlju čijim gospodarstvom dominira javni sektor. 

Image result for kuba private bussines

Mjera koju je u augustu najavila ministrica rada Marta Elena Feito odobrena je u petak tokom sjednice Vijeća ministara, objavile su novine Granma, službeno glasilo vladajuće Komunističke stranke.  Privatno poduzetništvo na Kubi dopušteno je od 2010., ali ograničeno na samo nekoliko sektora koje je odredila država.

Veliki rast poduzetništva bilježi se od 2014., nakon povijesnog poboljšanja odnosa između Kube i SAD-a pod vladavinom Baracka Obame, prenosi agencija France Presse.  “Prijašnji popis od 127 dopuštenih aktivnosti je eliminiran”, rekla je ministrica.

“Cilj je da se privatno poduzetništvo nastavi razvijati”

“Od ukupno 2.000 aktivnosti samo njih 124 bit će djelomično ili potpuno ograničeno”, kazala je Feito. Nije otkrila o kojim sektorima je riječ, no pretpostavlja se da se radi o industrijama važnim za državu poput medija, zdravstva i odbrane.  “Cilj ove reforme je da se privatno poduzetništvo nastavi razvijati”, naglasila je ministrica. 

Trenutno u privatnom sektoru radi više od 600.000 Kubanaca, odnosno 13 posto radne snage te otočne države koja broji 11,2 miliona stanovnika. 

Većina je zaposlena u ugostiteljstvu, prometu i turizmu, sektorima najsnažnije pogođenima sankcijama bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i pandemijom koronavirusa. 

Ministar privrede Alejandro Gil na Twitteru je napisao kako je nova reforma “važan korak prema povećanju zaposlenosti”.  To su “dobre vijesti” i “korak u pravom smjeru”, čak i ako je “nažalost predugo čekano da se odobri”, napisao je Ricardo Torres, ekonomist s havanskog sveučilišta. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj