GRADONAČELNIK PODGORICE PORUČIO: “Ponosna, antifašistička Crna Gora se stidi pred svijetom zbog slavljenja ratnih zločinaca”

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković osvrnuo se na prijedlog Komisije za imenovanje ulica u Beranama, koji žele nazvati ulicu po ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Image result for Ivan Vuković

S tim je povezao i film “Que vadis, Aida?”. Kako je kazao, nakon odgledanog filma, nije mogao zaspati.

– Dok se posipamo pepelom i u onome što je bilo prije 30. 08. opet tražimo opravdanje za zlo – kazao je on u jednom dijelu svog statusa.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, moj prijatelj Emir Hadžihafizbegović. Emir u filmu glumi pripadnika Vojske RS. Radnja se dešava u Srebrenici, jula 1995. godine. U stvarnom životu, Emir je u genocidu izgubio 40 članova familije. Film sam jedva odgledao do kraja i, nakon toga, nijesam mogao da spavam.

Na dan kada je njegova vojska ubila 68 ljudi na sarajevskoj tržnici Markale 1994. godine, Ratko Mladić dobija priznanje od komisije za imenovanje ulica u Beranama, na čijem čelu se nalazi predsjednik lokalnog parlamenta. Komisiju čine članovi lokalnog DFa i Demokrata. Predsjednik Opštine kaže da neće podržati taj prijedlog jer ‘ne postoje zakonski uslovi za tako nešto’.

Dok se posipamo pepelom i, u onome što je bilo prije 30.08. opet tražimo opravdanje za zlo, Evropska unija nas opominje da nije dozvoljeno slaviti ratne zločince. Ponosna, slobodarska, antifašistička Crna Gora se danas stidi pred svijetom.”

Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog…

Posted by Ivan Vuković on Petak, 5. Februar 2021.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj