IZRAEL ANGAŽIRAO DIPLOMATSKU I LOBISTIČKU MREŽU: Lobiraju kod saveznika da se obustave istrage izraelskih ratnih zločina pred Međunarodnim krivičnim sudom

Izrael namjerava zatražiti od desetina saveznika da sutra prenesu “diskretnu poruku” Fatoui Bensoudi, tužiteljici Međunarodnog krivičnog suda (ICC), i pozovu je da obustavi istragu protiv Izraela o ratnim zločinima na Zapadnoj obali, Gazi i u istočnom Jerusaalemu, kazala su dva izraelska zvaničnika američkim medijima.

icc

Izrael je vrlo zabrinut da bi svaka istraga mogla dovesti do međunarodnih naloga za hapšenje izraelskih zvaničnika i vojnih oficira. Izraelci su također zabrinuti da će takva istraga pojačati kampanje bojkota Izraela širom svijeta.

Hitan povjerljivi telegram

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je povjerljivi telegram desetinama izraelskih ambasadora širom svijeta u nedjelju s uputama za pokretanje lobiranja oko presude sudija ICC-a od petka, koja je otvorilo put za istragu protiv Izraela.

Izraelski zvaničnici rekli su da je telegram označen kao “hitan” i da sadrži uputu da ambasadori trebaju doći u ured u nedjelju kako bi pročitali tajni telegram i počeli slati zahtjeve vladama zemalja u kojima su angažirani.

U tom dopisu izraelski ambasadori dobili su uputu da od ministara vanjskih poslova i šefova vlada u zemljama u kojima su postavljeni zatraže da daju javne izjave protivljenja odluci sudija.

Protiv se očitovale USA i Australija

Do sada su samo USA i Australija izdale takve izjave.

“SAD se protive odluci Međunarodnog kaznenog suda u vezi s palestinskom situacijom. Izrael nije država potpisnica Rimskog statuta. Nastavit ćemo podržavati snažnu predanost predsjednika Bajdena Izraelu i njegovoj sigurnosti, uključujući akcije kojima se Izrael želi nepravedno targetirati”, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Ned Price u petak.

‘Insistirajte da će istraga protiv Izraela stvoriti kontinuiranu krizu’

Dopis je sadržavao još jednu osjetljivu uputu za poticanje vlada da izvrše politički pritisak na tužitelja MKS-a. “Tražimo da (vlade) pošalju diskretnu poruku tužiteljici tražeći od nje da ne nastavlja sa istragom protiv Izraela i da ovom slučaju ne daje visoki prioritet”, navodi se u telegramu.

“Upućeni ste da kažete najvišim nivoima vlasti da će, ako istraga protiv Izraela započne, to stvoriti kontinuiranu krizu između Izraela i Palestinske uprave koja neće dopustiti da se diplomatski napreduje između strana”, navodi se.

Veleposlanici su zamoljeni da prijateljskim zemljama kažu da Izrael želi otvoriti posebne kanale dijaloga koji će se fokusirati na pitanje MKS-a.

Očekuje se da će premijer Netanyahu poslati pisma desetinama lidera širom svijeta tražeći njihovu podršku u suprotstavljanju bilo kojoj istrazi. Netanyahu i ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi će telefonirati nekolicini svojih kolega na čelu glavnih svjetskih sila i drugim saveznicima kako bi razgovarali o tom pitanju.

(Global CIR/A. Jašarević)

Objavljeno u:
  1. […] IZRAEL ANGAŽIRAO DIPLOMATSKU I LOBISTIČKU MREŽU: Lobiraju kod saveznika da se obustave istrage iz… […]

  2. […] IZRAEL ANGAŽIRAO DIPLOMATSKU I LOBISTIČKU MREŽU: Lobiraju kod saveznika da se obustave istrage iz… […]

  3. […] Izrael je vrlo zabrinut da bi svaka istraga mogla dovesti do međunarodnih potjernica protiv izraelskih dužnosnika i vojnih časnika i mogla bi potaknuti BDS (bojkot, dezinvestiranje i sankcije) kampanje protiv Izraela. Izrael je zatražio od desetaka saveznika da prenesu “diskretnu poruku” kako bi pozvali tužitelja ICC-a Fatoua Bensoudu da ne ide dalje sa istragom, kao što smo objavili prije dvije sedmice. […]

Komentiraj