NJEMAČKA I MAĐARSKA PROTIV PROCESUIRANJA IZRAELA PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM! Heiko Maas: ‘Sud nije nadležan zbog odsustva elementa palestinske državnosti koji zahtijeva međunarodno pravo’

Njemačka i Mađarska izrazile su protivljenje presudi Međunarodnog krivičnog suda (ICC/MKS) po kojoj se proglasio nadležnim za procesuiranje Izraela zbog mogućih ratnih zločina.

ICC-Palestine

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je: „Naš pravni pogled na nadležnost MKS-a u vezi sa navodnim zločinima počinjenim na teritorijama Palestine ostaje nepromijenjen. Sud nije nadležan zbog odsustva elementa palestinske državnosti koji zahtijeva međunarodno pravo.”

Maas je dodao da Njemačka općenito podržava MKS, kao i uspostavljanje palestinske države. Izjava njemačkog ministra vanjskih poslova uslijedila je dan nakon što je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem.

U petak je Pretpretresno vijeće MKS-a presudilo da je nadležno za istragu ratnih zločina u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, počinjenih od 13. juna 2014. To bi moglo uključivati ​​moguće tužbe protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, ministara odbrane i drugih visokih zvaničnika, kao i vojnikai zapovjednika. Istraga uključuje operaciju Protective Edge i aktivnosti na naseljavanju Jevreja.

Australija, Njemačka, Češka, Mađarska, Austrija, Brazil, Uganda i Kanada izrazile su protivljenje istrazi ICC-a protiv Izraela prije presude, a Jerusalem se nada da će i nakon toga dobiti njihovu javnu podršku.

Aškenazi je u utorak nastavio pozivati ​​izraelske saveznike da pojačaju svoj pritisak protiv istrage MKS-a, razgovarajući sa svojim kolegama iz Kanade, Mađarske i Kipra.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó napisao je na Facebooku da se „Mađarska ne slaže s ovom odlukom. Tokom pravnog postupka već smo signalizirali da, prema našem položaju, Palestina nema krivičnu nadležnost nad izraelskim građanima.”

“Oduvijek smo podržavali pravo Izraela da se brani i vjerujemo da se mir u regiji može postići samo pregovorima koji se temelje na međusobnom poštovanju”, dodao je Szijjártó. “Odluka ICC-a nas ne približava ovome.”

(Global CIR/A. Jašarević)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] aktivnosti u Siriji’, nezvanično bilo je riječi o presudi Međunarodnog krivičnog suda! NJEMAČKA I MAĐARSKA PROTIV PROCESUIRANJA IZRAELA PRED MEĐUNARODNIM KRIVIČNIM SUDOM! Heiko Maas: … Objavljeno […]

Komentiraj