SENAT DONIO PRVU ODLUKU! Suđenje Donaldu Trampu za opoziv je ustavno, nastavlja se sutra!

Američki Senat je potvrdio da je suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu za opoziv ustavno. Suđenje se nastavlja sutra.

Nakon četverosatnog iznošenja stavova , Senat je sa 56 glasova za i 44 protiv izglasao da je ustavno održati suđenje predsjedniku koji više nije na funkciji. To znači da će se drugo suđenje za Donalda Trampa nastaviti, počevši od sutra. Za ovu mjeru je bila potrebna samo prosta većina.

Advokati odbrane: Tramp ne treba biti ‘žrtveni jarac’, ovo je politički motivirano

Trampov odvjetnik Bruce Castor Jr osudio je pobunu na Kapitolu i kaže da bi odgovorni trebali biti procesuirani. Dodao je da postoji razumna želja da se postavi pitanje “kako da ih natjeramo da plate?”

Ali Castor tvrdi da Tramp ne bi trebao biti žrtveni jarac za ovu tragediju. “Očekujemo da američki senatori ne reagiraju na popularnu volju i osjećaje, već rade ono što je ispravno”, kaže Castor.

Castor je u svom govoru apelirao na patriotizam Senata. “Glavna odgovornost američkog senatora i glavna karakteristika koja vam je svima zajednička … nema nijednog od vas koji se ne smatra patriotom USA. Zbog toga ovaj napad na Ustav neće prevladati”, kaže on, ponavljajući svoj argument da je opoziv Trampa neustavan.

“Mnogi Amerikanci vide ovaj proces tačno onakvim kakav jeste: šansu grupe partijskih političara koja pokušava eliminirati Donalda Trampa s američke političke scene te nastoje lišiti izbornog prava više od 74 miliona američkih glasača”, zaključio je Dejvid Šoen, drugi Trampov branitelj.

Raskin: Mislili smo da ćemo umrijeti

Vodeći menadžer Jamie Raskin upravo u emotivnom obraćanju rekao je kako se 6. januar odvijao za njega, njegovu porodicu, prijatelje, članove osoblja, napomenuvši da je njegova 24-godišnja kćerka bila s njim u vrijeme napada.

“Nadam se da ovo suđenje podsjeća Ameriku koliko je lična demokratija. I koliko je gubitak demokratije također ličan.” “Ljudi su zvali svoje najmilije da se oproste, “mislili su da će umrijeti”, rekao je Raskin.

Trampa ne možemo tretirati kao ‘slučajnog’ građanina

Sljedeći menadžer za opoziv Dejvid Sisilin (David Cicilline), jedan je od dvojice demokratskih kongresmena koji su počeli izradu nacrta impičmenta dok su se štitili na mjestu tokom nereda.

Tramp, kaže Cicilline, nije “nasumično odabrani privatni građanin” kojeg sada zakonodavci kritiziraju, već bivši predsjednik, koji se već drugačije tretira kao svojevremeni lider nacije.

“Četiri godine smo mu vjerovali više nego bilo kome drugom na svijetu. Bivši predsjednik koji je na Bibliji obećao da će vjerno upotrijebiti svoju moć. Može i treba odgovoriti je li to obećanje održao dok je bio na dužnosti.” Cicilline dodaje da “opasnost” od Trampa nije “prošla”.

Neguse: Predsjednici ne mogu raspaliti pobunu i otići

Kongresmen Joe Neguse koji je predstavio stavove menadžera za opoziv,fokusirao se na presedan kao razlog zašto Senat ima pravo razmotriti osuđivanje Trumpa.

Joe Neguse, kao primjer suđenja pred Senatom naveo je proces protiv bivšeg sekratara za odbranu Williama Belknapa. Podsjetio da je Belknap podnio ostavku – ali ga je kasnije Predstavnički dom opozvao zbog nepropisnog ponašanja. Istovremeno, podvlači on, Belknap je tvrdio da Senat nema nadležnost da mu sudi.

„To se međutim dogodilo i Belknap je oslobođen”, ukazao je Neguse.

Prema njegovim riječima, brojni naučnici koji su analizairali slučaj protiv bivšeg predsjednika Trampa smatraju da bi Senat morao da se bavi tim pitanjem. Završio je podsjetnikom na ono što se dogodilo 6. januara:

“Ono što ste doživjeli tog dana, ono što smo doživjeli toga dana, ono što je naša zemlja doživjela taj dan, najgora je noćna mora ”, kaže Neguse – demokratska zvijezda u usponu iz Kolorada.

“Predsjednici ne mogu raspaliti pobunu posljednjih sedmica, a zatim se udaljiti kao da se ništa nije dogodilo. Pa ipak, to je pravilo koje predsjednik Tramp traži da usvojite.

“Pozivam vas – apeliramo na vas – da odbijete njegov zahtjev. Da potvrdite Ustav. Da pustimo da sudimo u ovom slučaju”, kazao je on ranije u izlaganju.

Optužbe protiv Trumpa

Trampa se optužuje da podstakao svoje pristalice na pobunu govorom kojeg je održao u blizini Bijele kuće 6. januara, kada je okupljenima rekao da se trebaju “pakleno boriti”, te je predložio da krenu prema zgradi Kongresa kako bi podstakli republikanske zastupnike da ponište glasove elektora.

U to vrijeme u Capitolu se upravo održavala odvojena sjednica oba doma američkog Kongresa na kojima su republikanski zastupnici najavili osporavanje Bajdenove izborne pobjede u saveznoj državi Arizoni.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj