SLOVENSKI PREDSJEDNIK OBJAVIO: Macron dolazi na samit Brdo-Brijuni!

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da je primio pismo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojim prihvaća poziv za sudjelovanje na samitu procesa Brdo-Brijuni.

Sastanak na vrhu čelnika država ove inicijative trebao se održati lani kao jubilarni skup, ali je dva puta otkazan zbog pandemije koronavirusa. Ni danas nije tačno određeno kad bi se mogao održati jer pandemija nije završila, ali se u Sloveniji epidemiološki uvjeti zadnjih dana poboljšavaju.

Pahor je kazao da planira sazvati summit čim to dopuste prilike, vjerojatno u martu ili aprilu.

Slovenski predsjednik očekuje da bi sastanak mogao poslužiti kao otvoren i koristan dijalog te donijeti poruke o procesu proširenja EU, sređivanju bilateralnih odnosa zemalja u regiji te zajedničkoj predanosti miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Europe.

Proces Brdo-Brijuni zajednička je slovensko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer, 2010. godine osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na europskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na summit inicijative Brdo-Brijuni kao gost pozove neko od čelnika iz država članica EU ili institucija Europske unije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj