RASPLET SLUČAJA IZ 2019. GODINE?! Iranski zvaničnik uhapšen u Istanbulu zbog ubistva disidenta!

Turska je uhitila iranskog zvaničnika osumnjičenog za poticanje na ubistvo iranskog disidenta ubijenog u Istanbulu prije 15 mjeseci, javili su u petak svjetski mediji.

Image result for Iranian official arrested in Istanbul over dissident's killing

Potvrđujući izvještaj u turskom listu Sabah, izvori su rekli da je Mohammad Reza Naserzadeh priveden ranije ove sedmice zbog sumnje da je planirao pucnjavu na Masouda Molavija Vardanjanija, kritičara iranskog političkog i vojnog rukovodstva.

Slučaj bi mogao zategnuti veze između Irana i Turske, regionalnih sila koje su se zbližile za vrijeme turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, unatoč ponekad dubokim razlikama, uključujući i Siriju, gdje podupiru suprotstavljene strane u desetogodišnjem sukobu.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je novinski izvještaj “neutemeljen”.

Vardanjani je ustrijeljen na ulici u Istanbulu novembra 2019. godine, godinu dana nakon što je napustio Iran i u nizu objava na društvenim mrežama kritizirao, kako je rekao, korupciju u Islamskoj Republici.

Prošle godine dvojica visokih turskih zvaničnika rekli su Reutersu da su njegovo ubistvo podstakli obavještajni službenici iranskog konzulata u Istanbulu.

Visoki zvaničnik američke administracije također je rekao da Washington vjeruje da je iransko Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti izravno umiješano.

U to je vrijeme jedan od turskih zvaničnika identifikovao dvojicu osumnjičenih inicijalima, od kojih se jedni podudaraju s Naserzadehovim inicijalima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj