SVE TEORIJE O PORIJEKLU VIRUSA JOŠ UVIJEK NA STOLU: Kineske vlasti odbile misiji WHO-a dati podatke o ranim slučajevima covida!

Sve su pretpostavke i dalje moguće, rekao je glavni direktor WHO-a u petak, nakon jednomjesečne misije stručnjaka o podrijetlu pandemije u Kini, a američki list piše da su kineske vlasti odbile dati podatke o ranim slučajevima covida-19.

Image result for KORONA KINA GLOBALCIR.COM

“Neki su se pitali je li se odustalo od nekih hipoteza (o podrijetlu pandemije) i mogu reći nakon razgovora s članovima tima da su sve pretpostavke još moguće”, rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus na press konferenciji o pandemiji koju održava dvaput u tjednu.

“To je bila veoma važna znanstvena zadaća u veoma teškim okolnostima”, istaknuo je Tedros.

Izrazio je “nadu” da će se iduće sedmice objaviti prvo izvješće o misiji, a “u sedmicama koje dolaze” i konačno izvješće.

Prvi zaključci izneseni na tiskovnoj konferenciji stručnjaka u Kini dočekani su u najmanju ruku s oprezom, pa i sumnjom, napose u Sjedinjenim Državama.

“Umjesto da brzamo sa zaključcima koji mogu biti motivirani svime osim znanošću, želimo vidjeti kamo nas vode podatci, kamo nas vodi znanost i naši će se zaključci temeljiti na tome”, rekao je u utorak glasnogovornik američke diplomacije Ned Price koji je ipak dodao: “U cijelosti podupiremo ovu istragu”.

Američki list Wall Street Journal objavio je u petak da su kineske vlasti odbile pružiti istražiteljima sirove, personalizirane podatke o ranim slučajevima oboljelih od covida. Ti podaci mogli bi stručnjacima pomoći da odrede kako i kada se koronavirus prvi put počeo širiti u Kini, piše WSJ, kako prenosi Reuters.

Peter Embarek koji je vodio skupinu stručnjaka iz različitih zemalja i znanstvenih disciplina i koji je sudjelovao na press konferenciji ocijenio je da je istraga bila “uspješna”.

“Sada bolje razumijemo što se u decembru 2019. dogodilo u Wuhanu”, rekao je, istaknuvši da je ovo “tek početak”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj