NEMA PROSTORA ZA OGROMNA OČEKIVANJA OD BAJDENA! Izetbegović: ‘Previše su se ovdje odbijala rješenja međunarodne zajednice, pa ne bismo trebali biti očarani dolaskom Bajdena!’

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda BiH, u intervjuu za O kanal najavljuje za sljedećih desetak dana sastanak delegacija ove stranke i HDZ-a BiH.


– Ali, nećemo razgovarati o meritumu stvari, o Izbornom zakonu BiH, samo ćemo uspostaviti dinamiku onoga što želimo da riješimo u sljedećih nekoliko mjeseci. Tu jeste Izborni zakon, ali prethodni korak je Vlada Federacije, Ustavni sud FBiH, zakoni na evropskom putu, bitni zakoni u Federaciji, koji stoje. Niz tema imamo i napravit ćemo dinamički plan. Prvi korak je Vlada FBiH, novi sastav ili rekonstrukcija, govori Izetbegović.
Za izmjene Izbornog zakona se, tvrdi, mogu naći rješenja uz jaču medijaciju međunarodne zajednice.


– Od Čovića i mene se traži model rješenja. Ne bih išao na to da sam pregovaram s HDZ-om, da nije predstavnika SAD-a i Evropske unije, kojima se ne može reći ne, cijeni lider SDA.

Dodaje kako SDA insistira na tome da se domovi naroda bave isključivo zaštitom vitalnog nacionalnog interesa.


– Federalni Dom naroda je jači od Predstavničkog, što je anomalija i što je nama neprihvatljivo. Ubija se razlog postojanja bilo koje stranke osim nacionalnih. Mislim da ćemo prvo to rješavati, poručuje Izetbegović.
Smatra da Valentin Inzko nije imao podršku PIC-a, pa je dopušteno odlikovanje zločinaca poput Radovana Karadžića.

Rusi nisu za promjene u OHR-u, prvo vakcinisati Inzka


Podsjeća na to da je Njemačka imala inicijativu vezanu za BiH, zajedno s Velikom Britanijom.


– Nisam siguran da će doći do promjene u OHR-u. Rusi nisu za to rješenje i mogu ga zaustaviti u Vijeću sigurnosti. Zato treba prvo vakcinisati gospodina Inzka, da nam dugo poživi, govori Izetbegović.


Dodaje da “SNSD i Dodik žele od RS-a praviti državu, a cilj im je da ovo faktički bude konfederacija, dok cilj HDZ-a glasi pozicioniranje, da se bez njih ništa ne može uraditi”.


Vijeće ministara naziva indolentnim, posebno u kontekstu vakcinacije.


– VMBiH mora da radi svoj posao. Mogli bismo i mi reagovati u FBiH brže, ali nakon iskustava s respiratorima, ne znam mogu li i od koga tražiti da neke stvari radi preko reda. Čekamo od VMBiH da uradi svoj posao, naglašava Izetbegović.


Potvrđuje da su uspostavljene veze sa članovima nove američke administracije.

Zakoni o nabavkama, VSTV-u i sukobu interesa vode nas prema kandidatskom statusu, a u rukama su HDZ-a. SDA će na tome da insistira.

Nema prostora za velika očekivanja od Bajdena


– Previše je ovdje međunarodna zajednica nudila rješenja, koja smo odbijali, pa ne bi bilo dobro da se sada očaravamo time što imamo Bidena. Iz razgovora sa ambasadorom SAD-a ne vidim prostor za ogromna očekivanja, ali vjerovatno je rano pretpostaviti šta se može postići. Trebamo mi ponuditi modele i tražiti njihovu potporu, smatra predsjednik SDA.
Blokade kakve imamo, dodaje Izetbegović, moramo riješiti.

– Lajčak je krenuo u to i stao na pola puta. Ne možete ubijati državu i biti plaćeni za to, naglašava Izetbegović.

O kandidaturi za člana Predsjedništva BiH kaže kako je logično da se lider stranke ne izmiče, ali da ipak do općih izbora imaju još dvije godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj