SENAT OSLOBODIO TRAMPA OPTUŽBI ZA POTICANJE NA UPAD U KAPITOL! Oglasio se bivši predsjednik USA: ‘Uvijek sam bio i uvijek ću biti šampion nepokolebljive vladavine zakona’

Bivši predsjednik USA Donald Tramp oslobođen je optužbi za poticanje pobune na Kapitolu 6. januara 2021. godine, u do sada neviđenom drugom suđenju za impičment, što ga je učinilo prvim i jedinim predsjednikom koji je dva puta opozivan i oba puta oslobođen optužbi.

Image result for predsjednik tramp globalcir

Za proglašenje Trampa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivnje 47 senatora, no za osudu bila je potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora. Da je Tramp osuđen, Senat bi donio odluku da 45. predsjedniku više ne dozvoli obavljanje saveznih funkcija.

Sedam senatora Republikanske partije koji su se pridružili svim demokratima u proglašenju Trampa krivim bili su: Richard Burr iz Sjeverne Karoline, Bill Cassidy iz Louisiane, Susan Collins iz Mainea, Lisa Murkowski iz Aljaske, Mitt Romney iz Utaha, Ben Sasse iz Nebraske i Pat Toomey iz Pennsylvanije.

Senator Patrick Leahy, D-Vt., koji je predsjedavao suđenjem najavio je da broj glasova nije bio dovoljan za dvotrećinsku većinu i stoga je Tramp “time oslobođen optužbe”. Oslobađajuća presuda ostavlja otvorena vrata Donaldu Trampu za potencijalno učešće na nekim novim izborima, iako su neki senatori nagovijestili da bi mu i dalje mogli pokušati zabraniti funkciju posebnom mjerom 14. amandmana.

Zahvalio senatorima

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, nakon oslobađajuće presude, izjavio je da je on uvijek bio nepokolebljiv šampion vladavine zakona.

“Ovo je tužan komentar jednog vremena da jedna politička partija u Americi ima propusnicu da ocrni vladavinu prava, uvrijedi policiju, razveseli rulju, opravda pobunjenike i transformiše pravdu u sredstvo političkog progona i osvete. Da stavi na crnu listu, poništi i potisne sve ljude i stavove sa kojima se ne slažu. Uvijek sam bio i uvijek ću biti šampion nepokolebljive vladavine zakona, heroj sprovođenja zakona i prava Amerikanaca da mirno i časno debatuju o problemima bez zlobe i mržnje”, saopštio je Tramp.

On se zahvalio svom pravnom timu i svim senatorima i članovima Kongresa koji su ‘hrabro branili Ustav i pravne principe u srcu zemlje’.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj