VIDEO: Turska predstavila prvo bespilotno borbeno plovilo ULAQ

U saradnji turskih kompanija iz oblasti odbrambene industrije lansirano je prvo tursko bespilotno borbeno plovilo nazvano ULAQ.

Image result for T├╝rkiye'nin ilk silahl─▒ deniz arac─▒ "ULAQ" suya indirildi

Nakon vi┼íegodi┼ínjih istra┼żiva─Źko-razvojnih aktivnosti brodogradili┼íta Ares i kompanije Meteksan realizovan je projekat prvog turskog bespilotnog borbenog plovila.

Zavr┼íen je prototip te izvr┼íeno porinu─çe prvog naoru┼żanog bespilotnog morskog vozila (SIDA), koje predstavlja prvu platformu serije plovila ULAQ, a u toku su probna krstarenja.

SIDA ima domet krstarenja površinom mora od 400 kilometara, a razvija brzinu od 65 kilometara na sat, mogućnosti dnevnog i noćnog vida i nacionalnu šifriranu komunikacijsku infrastrukturu.

Plovilom se mo┼że upravljati iz kopnenih mobilnih vozila ili komandnog centra ┼ítaba, kao i sa platformi na vodi u izvo─Ĺenju zadataka kao ┼íto su izvi─Ĺanje, nadzor i obavje┼ítajni podaci, povr┼íinsko ratovanje, asimetri─Źno ratovanje, za┼ítita u pratnji i sigurnost strate┼íkog objekta.

Plovila ULAQ bi─çe opremljena nacionalnim raketama proizvo─Ĺa─Źa ROKETSAN, uklju─Źuju─çi laserski vo─Ĺene rakete Cirit i laserski vo─Ĺeni protutenkovski raketni sistem velikog dometa (L-UMTAS).

Vozilo mo┼że biti opremljeno i razli─Źitim vrstama tereta, poput razli─Źitih sistema ometanja, komunikacije i obavje┼ítavanja, kao i raketnim sistemima za razli─Źite operativne potrebe turskih snaga sigurnosti. Osim toga, imat ─çe i vrhunske savremene mogu─çnosti umjetne inteligencije i autonomne karakteristike.

Generalni direktor brodogradili┼íta ARES Utku Alanc i generalni direktor Meteksana Selcuk Alparslan su u zajedni─Źkoj izjavi ukazali kako je rije─Ź o vrlo zna─Źajnom projektu za Tursku.

“Svi smo svjesni va┼żnosti za┼ítite i odbrane Plave domovine (pomorsko podru─Źje oko Turske), na┼íeg pomorskog kontinentalnog pojasa i ekonomskog pojasa na┼íe zemlje koja je s tri strane okru┼żena morem. U tom kontekstu, kao dvije privatne kompanije zapo─Źeli smo i nastavljamo s intenzivnim aktivnostima na projektu ULAQ daju─çi prednost na┼íim nacionalnim interesima”, pi┼íe u izjavi.

Navode kako su svjesni da je ovo veoma dobar primjer u odbrambenoj industriji te kako danono─çno nastavljaju raditi svoj posao. Cilj je dovr┼íiti ispitivanja na moru i provesti ispitivanja ga─Ĺanja vo─Ĺenim projektilima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj