Arheolozi otkrili drevnu pivaru u Egiptu staru 5.000 godina!

Američki i egipatski arheolozi otkrili su možda i najstariju poznatu pivaru u Abidosu, jednom od najznačajnijih lokaliteta iz perioda starog Egipta. Pivaru stara oko 5.000 godina mogla je proizvoditi više hiljada litara piva, saopšteno je iz egipatskog Ministarstva za turizam i antikvitete.

Prema riječima zvaničnika ministarstva za antikvitete Mustafe Vazirija, pivara potiče iz perioda vladavine faraona Narmera, ujedinitelja drevnog Egipta i začetnika takozvanog Prvog dinastičkog perioda (3150-2613 p.n.e).

Pivara koja proizvodnog kapaciteta od 22.400 litara piva bila je podijeljena osam velikih proizvodnih jedinica, 20 metara dugačkih i 2,5 metra širokih. Prema Vaziriju, to uključuje i oko 40 glinenih bazena korišćenih za zagrijavanje mješavine žitarica i vode da bi se dobilo pivo.

Jedan od vodećih arheologa na projektu Metju Adams rekao je da je pivara po svoj prilici izgrađena u tom području da bi obezbjeđivala pivo za kraljevske rituale, budući da su arheolozi do sada pronašli dokaze o korištenju piva u žrtvenim obredima starih Egipćana.

Prvi su pretpostavili postojanje pivare britanski arheolozi početkom 20. vijeka, ali oni nisu uspjeli da joj odrede lokaciju, saopštilo je egipatsko ministarstvo za antikvitete.

S ogromnim grobljima i hramovima iz najranijeg perioda starog Egipta, Abidos je bio poznat po spomenicima u čast Ozirisa, boga podzemlja koji je sudio dušama preminulih.

Nekropola u Abidosu nikada nije bila napuštena, od najranijih dana egipatske historije do rimskog osvajanja.

Egipat je objavio desetine otkrića u posljednjih nekoliko godina u pokušaju da oživi turizam, koji je pretrpio veliki udar zbog političke nestabilnosti poslije pada Hosnija Mubaraka 2011.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj