Bijela kuća zabrinuta zbog izvještaja WHO-a o kineskom uskraćivanju podataka!

Bijela kuća pozvala je Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja COVID-19 i navela da je “duboko zabrinuta” zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o porijeklu korona virusa.

Image result for korona who globalcir.com

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan saopćio je da je imperativ da izvještaj bude nezavisan i bez “izmjena kineske vlade” te ponovio zabrinutost administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se obrušio na WHO zbog istog pitanja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o porijeklu korona virusa i dalje otvorene, nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke misije koju je WHO vodio u Kini, gdje se virus prvi put pojavio.

Bivša američka administracija sumnjala je da je korona virus pušten iz kineskog laboratorija, što Peking odbacuje. Trampova administracija je zbog spore reakcije WHO-a obustavila finansiranje te organizacije.

Sullivan je istaknuo da je novi američki predsjednik Joe Biden brzo poništio odluku o napuštanju WHO-a, ali i da je nužno zaštititi vjerodostojnost te organizacije.

“Povratak WHO-u također znači pridržavanje najviših standarda”, rekao je Sullivan. “Vrlo smo zabrinuti oko načina na koji su prezentirani rani nalazi istrage [porijekla] COVID-19.”

WSJ: Kina odbila dati podatke

Wall Street Journal (WSJ) objavio je u petak, pozivajući se na neimenovane istražitelje WHO-a, da je Kina odbila dati WHO-u podatke o prvim slučajevima korona virusa koji bi mogli pomoći u određivanju kada i kako se virus proširio po Kini.

“Imperativ je da izvještaj bude nezavisan, s nalazima stručnjaka bez intervencija ili izmjena kineske vlade”, upozorio je Sullivan.

U budućnosti bi sve zemlje, uključujući Kinu, trebale sudjelovati u transparentnom i snažnom procesu prevencije i odgovora na zdravstvene krize, dodao je on.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj