Izrael počinje ukidanje mjera, uvodi “zelenu dozvolu” od 21. februara

Izrael planira u nedjelju ukinuti određene mjere za poslovanje i ponovo otvoriti hotele i teretane za one koji su primili obje doze vakcine ili se smatraju imunim nakon oporavka od KOVID-19, saopćila je vlada.

Image result for israel vaccination

S gotovo 43 posto građana koji su primili barem jednu dozu vakcine Fajzer Inc, Izrael je nastavio s postepenim ublažavanjem mjera lokdauna 27. decembra, javlja Rojters.

Trgovački centri, pijace na otvorenom, biblioteke i muzeji moći će se ponovo otvoriti u nedjelju, saopćio je danas ured premijera Benjamina Netanjahua.

Također u nedjelju, Izraelcima koji posjeduju “zelenu dozvolu” – potvrdu o pretpostavljenom imunitetu na KOVID-19, prikazanu u aplikaciji izraelskog ministarstva zdravstva – bit će dozvoljen ulazak u teretane i hotele, navodi se u saopćenju.

Zvaničnici su u početku planirali pokrenuti sistem “zelene dozvole” od 23. februara.

Izrael je na putu da ovog mjeseca u potpunosti vakciniše 30 posto od svojih devet miliona stanovnika objema dozama vakcine Fajzer, mjerilom za preliminarno ublažavanje restrikcija. Nada se da će idućeg mjeseca vakcinisati 50 posto stanovnika i omogućiti dodatno smanjenje restrikcija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj