Facebook blokirao sav medijski sadržaj u Australiji: Građani ne mogu da čitaju ni domaće ni strane vijesti preko platforme?!

Kompanija Facebook danas je saopštila da je blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog novog nacrta zakona u kojem nije precizirano šta je novinski sadržaj, što znači da Australijanci ne mogu da čitaju novinske vijesti na Facebooku, bilo da su sa domaćih sajtova ili stranih, javio je Rojters.

“Akcije koje smo preduzeli tiču se zabrane plasiranja medijskog sadržaja, pa korisnici iz Australije ne mogu da dijele ili vide australijske ili međunarodne vijesti”, rekao je portparol kompanije Facebook.

Među blokiranima je i nekoliko naloga Vlade iz domena zdravlja, kao i hitnih službi.

Iz Facebooka su kasnije saopštili da su te stranice greškom blokirane, a australijska vlada je poručila da ovakav potez Facebooka ozbiljno narušava kredibilitet kompanije i platforme, dodao je BBC.

“Pošto zakon ne precizira jasno šta je novinski sadržaj, morali smo da sagledamo sve iz šire perspektive, kako bismo ispoštovali zakon. Ipak, vratit ćemo sve sadržaje koji su nenamerno pogođeni ovim potezom”, dodao je portparol.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj