Biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić dobio državljanstvo BiH!

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Image result for Petar Palić

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, Vijeće ministara BiH na svojoj je 27. sjednici donijelo odluku kojom je biskupu Petru Paliću dodjeljuje državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Mons. Palić je rođen 1972. godine na Kosovu u katoličkom mjestu Janjevci. Porodica Palić najvjerovatnije vodi porijeklo iz Sjeverne Albanije. Školovao se u Skoplju, Subotici i Zagrebu. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. juna 1996. godine. Postdiplomski studij teologije završio je na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Univerziteta u Grazu.

Od 2017. bio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, a papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom 9. marta 2018. Na čelu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije naslijedio je mons. Ratka Perića, 11. jula 2020. godine, te postao članom Biskupske konferencije BiH.

Kako pravno ne bi bio tretiran kao strani državljanin na privremenom radu, bilo je potrebno da stekne bh. državljanstvo, što je odlukom Vijeća ministara BiH i učinjeno.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj