NAKON ŠTO JE PREMINUO JEDAN OD SUDIJA APELACIONOG VIJEĆA! Haški sud: Neće biti odgode pravosnažne presude Ratku Mladiću!

Helena Eggelston, glasnogovornica Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove je demantovala za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode pojedinih medija kako će izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću biti odgođeno u maju, zbog toga što je jedan sudija apelacionog vijeća preminuo.

19365fb5-4cf3-4185-b8b2-c56857c2a35d-w1597-n-r1-st

“Projekcija roka za izricanje presude po žalbi u ovom predmetu trenutno se nije promijenila”, izjavila je Eggelston za RSE.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove saopštio je da preminuo Geberdao Gustave Kam (Gberdao) iz Burkine Faso, sudija petočlanog apelacionog vijeća koje razmatra žalbe Mladićeve odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Predsjednik suda Karmel Adjijus (Carmel Agius) je, kako se navodi na zvaničnoj stranici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kirvične sudove u Hagu, saopštio 18. februara kako umjesto preminulog sudije Kama u apelaciono vijeće imenuje sudiju Mustafu El Baža (Mustapha El Baaj) iz Maroka.

Krajem augusta 2020. godine u Hagu je održana dvodnevna diskusija na kojoj su odbrana i tužilaštvo iznosili svoje argumente na osnovu kojih traže da prvostepena presuda bude preinačena.

Ratko Mladić je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Haagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Tokom procesa koji je počeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala.

Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Žalbe na prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo.

Mladićeva odbrana traži da Žalbeno vijeće poništi zaključke Pretresnog vijeća i da donese oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, odnosno umanjenje izrečene kazne.

Tužilaštvo je uložilo žalbu po dva osnova – osporavajući oslobađajući dio s prijedlogom da se osudi i za genocid u još šest opština.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro 16 godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen na MKSJ 31. maja 2011.

Suđenje je započelo 2012. i trajalo je ukupno 530 dana. Žalbe na Prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Mladić je od Žalbenog vijeća zatražio da produži rokove za postupak podnošenja podnesaka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj