RAZLIKUJU SE ZAVISNO OD EMOCIJE KOJOM SU IZAZVANE? Suze pod mikroskopom donose nevjerovatno otkriće

Jesu li suze radosnice iste kao suze prouzrokovane tugom? U projektu ‘Topografija suza’ fotografkinja Rose-Lynn Fisher ovjekovječila je stotine svojih suza nastalih tokom različitih emocionalnih stanja i izvanjskih podražaja, a ne biste vjerovali što je sve doznala plačući pod stakalce mikroskopa.

Types of tears, photo series by Rose-Lynn Fisher : interestingasfuck

Rose-Lynn Fisher, fotografkinja iz Los Angelesa, na ideju za projekt ‘Topografija suza’ došla je u razdoblju osobne promjene, gubitka i učestalih suza.

Jednog se dana zapitala jesu li iste njene suze prouzrokovane tugom kao i radosnice te ih arhivirala i započela svoje istraživanje. Godinama kasnije sakupila je čitavu zbirku suza nastalih uslijed radosti, iščekivanja, susreta s najmilijima, odbijanja, smijeha i mnogih drugih stanja, podražaja i događanja.

Rose Lynn Fisher 02

Razlika u strukturi triju glavnih vrsta suza, bazalnih, refleksnih i psiholoških znanosti je već poznata, a Rose-Lynn Fisher svojim je radovima to i potvrdila.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo i da se suze iste vrste, primjerice psihološke, nastale kao posljedica emocija, također međusobno razlikuju. Primjerice, one nastale kao produkt snažnog smijeha potpuno su drugačije od onih isplakanih od tuge.

Rose Lynn Fisher 03

Po završetku projekta, zaključila je da je svaka suza mikrokozmos iskustva i zabilješka trenutka u kojem je nastala.

Suze je snimala stavljajući ih u predmetna stakalca te uz pomoć mikroskopa i digitalne kamere uz povećanje od 10 do 40 puta.

Rose Lynn Fisher 04

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj