(VIDEO) ČAS RAZBIJANJA PROTESTA?! Bura u Rusiji poslije kontroverznog snimka: “Ovo je indoktrinacija djece od strane režima”

Internetom kruži snimak koji je podijelio javnost u Rusiji i prilično razljutio tamošnje opozicionare, a u kojem glavnu ulogu imaju učenici srednje škole u Sibiru.

r-RWk9l-La-HR0c-Dov-L29j-ZG4u-ZXUva-W1h-Z2-Vz-L3-B1b-HNjb-XMv-WTJFN01-EQV8v-NGFh-Nm-Jm-YTYx-YTMx-Nzd

Mnogi ono što se može vidjeti na snimku nazivaju čistom idoktrinacijom dece od strane države.

Snimak naime, prikazuje posjetu predstavnika specijalne jedinice policije za razbijanje nereda jednoj sibirskoj srednjoj školi i policajce koji pokazuju učenicima kako da razbijaju proteste.

Čas razbijanja protesta

Oni su okupljenoj djeci u fiskulturnoj sali dali mogućnost da se zabave na njihovoj prezentaciji, tako što su pojedini učenici uzeli ulogu policajaca koje napadaju demonstranti dok su drugi glumili demonstrante koji napadaju policijski kordon.

Jedni učenici, sa štitovima i kacigama koje su policajci donijeli, morali su da drže liniju dok su ih drugovi gađali loptama. Potom su učenici – policajci izvršili napad na svoje drugare koji su glumili demonstrante.

Policajci su takođe učili đake kako udarati pendrekom, kako udarati nogom i štititi se štitom od projektila, kao i kako uhvatiti pojedinca iz mase i savladati ga.

Ovaj video emitovan je u trenutku kada se u Rusiji održavaju protesti protiv hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Tokom tih protesta, upravo je ruska policija za razbijanje nereda imala najviše udjela u pokazanoj brutalnosti prema demonstrantima.

Indoktrinacija djece?

Korisnici društvenih mreža, koji su mahom pristalice ruske opozicije su ovakav ,,čas” označile kao ,,skandalozan” i nazvale ga ,,sramotnim” i ,,indoktrinacijom” djece od strane režima.

Galina Gasimova, direktorka škole u kojoj se čas održao, pohvalila je čas kao nešto dotad neviđeno u njenoj školi.

– Nikad nismo imali časove u kojima su učenici mogli da preuzmu neku ulogu, kao u ovom slučaju policijsku. Drago mi je da su djeca uzela učešće u času – rekla je.

Na lokalnoj televiziji “Megalopolis” , koja je je snimila ovaj video, rekli su da u njemu ne vide ništa sporno i iskoristili priliku da kritikuju rusku opoziciju.

– Politika je stigla i do ruskih školaraca. Opoziciji, koja gusto popunjava svoje redove omladinom, može samo da zavidi. Policija, koja predstavlja državu, preuzima inicijativu u svoje ruke. Ovo jasno pokazuje kako se brani nacionalni interes zemlje.

Ipak, državni zvaničnici su, zbog reakcija javnosti obećali da će ispitati čitav slučaj.

Nadležni u školskom okrugu kojem pripada ova škola su obećali istragu, a ministar unutrašnjih poslova je pokazne vježbe u kojima učestvuju maloljetnici kao ,,neprihvatljive”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj