GRUJIČIĆ PROGLASIO POBJEDU U SREBRENICI! Tabaković: Građane u Srebrenici očekuje nezivjestan i težak period!

Pobjedu na ponovljenim izborima u Srebrenici proglasio je večeras zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika općine Mladen Grujičić.

Image result for Alija Tabaković

On je poručio da je Srebrenica dobila starog novog načelnika i da je najbitnije da su izbori protekli bez problema i incidenata.

Grujičić je za ATV rekao da je dobro to što su se srpske stranke organizovale i odgovorile na sve podvale, te izrazio uvjerenje da će rezultat biti bolji nego 15. novembra 2020. godine.

On je dodao da takav rezultat govori o tome da ljudi u Srebrenici žele bolji život, ekonomski razvoj, suživot i da se nastave mnogi započeti projekti.

Grujičić: Ne vjerujem da će se pojedini Bošnjaci odreći svojih mandata

Poručio Bošnjacima da se ne brinu, iako ne budu imali predstavnika u vlasti.

– Ako ne bude bošnjačkih predstavnika u vlasti Bošnjacima se neće ništa desiti, jer postoji dio kolača koji pripada Bošnjacima i tako će biti raspoređen onima koji žive u Srebrenici. Bošnjaci koji su osvojili ranije mandate ne vjerujem da ih neće prihvatiti, ako se to desi onda će Bošnjaci ostati sami i biti prepušteni sami sebi. Ukoliko se desi to čudo da oni odustanu od svojih mandata, vjerovatno će se naći na listama stranaka neki Bošnjaci koji će prihvatiti odgovornosti i voditi svoj narod na najbolji mogući način – kazao je Grujičić.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da se opet ponove izbori u Srebrenici ako Ustavni sud BiH donese neku odluku, Grujičić je kazao da je danas sve mgouće.

– Sve je moguće u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Ja sam mislio da je nemoguće ovo što se desilo, ali desilo se. Ako postoji trunka prava vjerujem da se to neće desiti, ali šta god da se desi ponovo će biti isti rezultat. Ipak, mislim da to ne bi imlao nikakvog smisla. Učinit ću sve da građani koji žive ovdje imaju egzistenciju – potcrtao je Grujičić.

Bošnjaci u Srebrenici danas su bojkotovali izbore zbog, kako su naveli, nemogućnosti ponovoljenog glasanja putem pošte i drugih nepravilnosti. Podršku bošnjacima u Srebrenici za bojkot izbora dali su lideri probosanskih stranaka (DF, SDA, PDA, SPD, Stranka za BiH, NP, NS i SBB).

Tabaković: Ponosni smo da je naš narod prihvatio tužnu odluku

Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica ispred koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, nakon zatvaranja birališta kazao je kako mu je drago da je izborni dan u Srebrenici prošao bez incidenata.

– Nama je, prije svega, drago da smo imali ove izbore u mirnoj atmosferi, da nismo imali nikakvih incidenata. Drago nam je da je naš narod prihvatio odluku i složio se s nama, a to je da se Bošnjaci ne mire s tim da su zakinuti za poštu, da su zakinuti u startu za osam stotina glasova. I, ovaj mali broj ljudi, nekih 100 do 150 koji je izašao iz privatnih razloga, neki su ucijenjeni, neki su morali radi posla, neki radi budućih dešavanja u Srebrenici. Tako da smo mi ponosni da je narod prihvatio našu zaista tužnu, i odluku na koju smo bili primorani. Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati u budućnosti. Mi ćemo svakako obavljati razgovore sa bitnim faktorima iz vrha države i međunarodne zajednice kako bismo svi bili na raspolaganju našim ljudima ovdje u Srebrenici, i svakako da ćemo se boriti za pravo svakog građanina u Srebrenici, a posebno za svakog Bošnjaka povratnika – rekao je Tabaković u izjavi za Anadolu Agency.

CIK će u ukupni zbir glasanja ubrojati glasove pristigle putem pošte i iz odsustva, tako da će bošnjački kandidati osvojiti određen broj odborničkih mandata za Skupštini opštine Srebrenica.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” ranije je najavljeno da će se kandidati koji osvoje mandate odreći istih.

– Mi ćemo unutar liste “Moja adresa: Srebrenica” održavati sastanke, bićemo u kontaktu, tražiti neka najbolja rješenja za naš narod. Vidjećemo u narednih mjesec dana šta će se dešavati – dodao je Tabaković.

Mišljenja je da građane u Srebrenici očekuje nezivjestan i težak period.

– Svakako da će ovo biti težak period. Težak period u Srebrenici je bio i prije, za izbore i poslije izbora, zato što je sve manje ljudi, zato što je sve manje privrede u Srebrenici. Ovdje u Srebrenici jedino šta se dovozi, dovoze se tabuti sa žrtvama genocida, i dovoze se glasači iz opština koje nemaju veze sa Srebrenicom, i to je ono što će u konačnici koštati ovu ovdje skupinu ljudi, a njih je sve manje u Srebrenici – rekao je Tabaković.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj