IZRAEL ZNAČAJNO UBLAŽIO MJERE, VAKCINISANO POLA POPULACIJE! Netanyahu: Vakcinisani ste? Vratite se u život!

Izrael je danas značajno ublažio mjere ograničenja u borbi protiv pandemije najavljujući povratak normalnom životu omogućen vakcinisanjem gotovo polovice stanovništva, prenose svjetske agencije.

Image result for israel vaccination half population

Prodavaonice su otvorene za sve stanovnike, a pristup mjestima poput teretana, hotela i kinodvorana ograničen je na osobe koje su prije najmanje sedam dana primile drugu dozu vakcine i na one koji su preboljeli koronavirusnu bolest i tako razvili imunitet.

Takozvanim zelenim propusnicama, potvrdom koja se nabavlja uz pomoć aplikacije ministarstva zdravstva, Izraelci će dokazivati svoj zdravstveni status.

Netanyahu: Vakcinisani ste? Vratite se u život!

Unatoč velikom broju vakcinisanih u zemlji, mjere nošenja zaštitnih maski za lice i socijalnog distanciranja i dalje su na snazi jer još nema znanstvenih dokaza da vakcina sprječava osobu koja ga je primila da dalje širi viruse. Plesanje je zabranjeno, a sinagoge, džamije i crkve moraju prepoloviti broj vjernika u odnosu na uobičajeni broj.

Ublažavanje mjera koje je uslijedilo godinu dana nakon što je Izrael zabilježio prvi slučaj zaraze koronavirusom dio je planova vlade o otvaranju privrede koje će se nastaviti novim ublažavanjima u martu, kada je premijer Benjamin Netanyahu na reizboru.

Prva smo zemlja na svijetu koja se vraća u život zahvaljujući milionima vakcina koje smo kupili. Vakcinisani ste ste? Nabavite zelenu propusnicu i vratite se u život”, napisao je Netanyahu na Twitteru.

Izraelski mediji prenose da se zbog preopterećenja srušila internetska stranica na kojoj ljudi skidaju propusnice. 

Izrael je vakcinisao stanovništvo cjepivom Pfizer/BioNTech i dosad je prvu dozu primilo više od 46 posto od devet miliona stanovnika, prema ministarstvu zdravlja. 

U zemlji je zabilježeno više od 740.000 slučajeva oboljelih i 5500 umrlih od bolesti, što je izazvalo kritike na račun Netanyahuove vlade zbog nedosljedne provedbe mjera tokom tri kruga zatvaranja zemlje.

Učenici osnovnih škola i viših razreda srednjih škola vratili su se u učionice u onim gradovima u kojima je epidemija pod kontrolom, a i ostali polaznici škola trebali bi, nakon gotovo godinu dana nastave na daljinu, od marta opet u učionice.

Izraelci su prvaci u vakcinisanju

Izrael je zemlja koja je najdalje u svijetu odmaknula s cijepljenjem stanovništva.

U svijetu je do sada dano više od 200 miliona doza cjepiva. Nakon Izraela, koji je sa sedam miliona danih doza dao najviše doza cjepiva po glavi stanovnika, slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 5.4 miliona danih doza.

SAD je dao oko 60 miliona doza (oko 18 doza na 100 stanovnika), a od europskih zemalja prednjači Velika Britanija koja je dala oko 17 miliona doza (oko 25 doza na 100 stanovnika), prema podacima svjetskih medija, poput New York Timesa i Financial Timesa, koji prate tok vakcinisanja u svijetu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj