‘OVO JE FAŠIZAM I NASTAVAK LOVA NA VJEŠTICE!’ Tramp nakon odluke Vrhovnog suda: “Demokratska partija je tužitelje pretvorila u ‘lovce na glave’ koji proganjaju njene političke protivnike”

Bivši predsjednik USA Donald Tramp u ponedjeljak je kritikovao odluku Vrhovnog suda koji je odbio zaustaviti slanje Trampovih poreznih prijava njujorškom tužitelju, nazvavši je “nastavkom najvećeg političkog lova na vještice u historiji naše zemlje”.

PREDSJEDNIK SAD-a NEGIRA NAVODE MEDIJA: "Pišu se razne laži o meni, da  nemam para za kampanju” - GlobalCir

Postupak suda očigledan je vrhunac dugotrajne pravne bitke koja je već jednom bila na Vrhovnom sudu. Trampove porezne prijave ne bi trebale postati javne kao dio kriminalističke istrage tužitelja, ali odlukom Vrhovnog suda to je ipak omogućeno.

Tramp se u izjavi od ponedjeljka obrušio na sve ranije istrage koje su opteretile njegovo predsjedništvo – uključujući istragu bivšeg posebnog savjetnika Roberta Muellera, koju je nazvao “nikad završenom Muellerovom podvalom od 32 miliona dolara … gdje je utvrđeno da nema zavjere”, te “dva smiješna pokušaja impičmenta koje je pokrenula ‘Luda Nancy’, gdje je u oba slučaja odlučeno da nisam kriv.” “To nikad ne završava!”, rekao je Tramp.

“Dakle, sada više od dvije godine New York City vrši reviziju gotovo svake transakcije koju sam ikad učinio, uključujući traženje poreznih prijava koje su izvršile neke od najvećih i najprestižnijih pravnih i računovodstvenih kompanija u USA”. Tramp je rekao da Vrhovni sud “nikada nije smio dopustiti da se dogodi ova ‘ribolovna ekspedicija’, ali jesu”.

“To je nešto što se nikada prije nije dogodilo nekom predsjedniku, sve je to pokrenula Demokratska partija na potpuno demokratskom uporištu, New Yorku, i u državi koja je u potpunosti pod kontrolom i dominacijom mog neprijatelja, guvernera Andrewa Cuomoa”, rekao je Tramp.

Bivši predsjednik istakao da “novi fenomen glavnih državnih tužitelja koji su pretvoreni ‘lovce na glave’ te pokušavaju srušiti svoje političke protivnike koristeći zakon kao oružje, predstavlja prijetnju samom temelju naše slobode.”

“To se radi u zemljama trećeg svijeta”, nastavio je. „Još su gori oni koji se kandidiraju za tužiteljska ili državna odvjetništva u krajnje lijevim državama i jurisdikcijama obvezujući se na progon političkih protivnika.“ Tramp je dodao: „To je fašizam, a ne pravičnost – i upravo je to ono s čime pokušavaju da uruše moj ugled, ali građani naše zemlje neće nasjesti na to”.

Trump je kazao kako izabrani dužnosnici u New Yorku “ne mare za građane”, već umjesto toga, “sve na što su usredotočeni je progon predsjednika Donalda J. Trumpa”. “Borit ću se, baš kao i do sada, posljednjih pet godina (čak i prije nego što sam uspješno izabran), unatoč svim izbornim zločinima koji su počinjeni protiv mene”, rekao je. “Mi ćemo pobijediti”, zaključio je Tramp.

(Global CIR/A.Jašarević)

Komentiraj