NIKO VIŠE NIJE SIGURAN OD REPRESIJE KOMUNISTIČKE PARTIJE?! Visokorangirani demokratski aktivisti u Hong Kongu suočeni s politički motiviranim sudskim procesima!

Prošle je sedmice devet visokorangiranih hongkonških demokratskih aktivista izvedeno pred sud zbog optužbi povezanih s tamošnjim masovnim prosvjednim pokretom 2019. godine. Suđenje je još jedan korak u žestokim nasrtajima Pekinga na hongkonšku liberalnu političku tradiciju.
hong-kong
Među optuženicima je Lee Cheuk-yan, koji je svake godine od 1989. godine organizirao pomene na masakr na Tiananmenu; zatim poštovani političar Martin Lee; bivša parlamentarka Margaret Ng i Jimmy Lai, vlasnik lista Apple Daily. Optuženici se terete za organizaciju ilegalnog okupljanja nakon što su 2019. predvodili marš od 1,7 milijuna ljudi unatoč policijskoj zabrani prosvjeda.
Optužbe su politički motivirane i predstavljaju degradaciju tradicionalno neovisnog pravosudnog sistema u Hong Kongu. “Martin Lee personifikacija je vladavine zakona. On poznaje zakon, bavi se zakonom, poštuje zakon”, napisao je Fred Hiatt, dopisnik Washington Posta, u izdanju objavljenom 21. februara. “To da kineski čelnik Xi Jinping sada želi strpati ovog uglednog 82-godišnjeg odvjetnika u zatvor savršeno ilustrira diktatorov prezir prema zakonu. Pokazuje, kao što se i želi pokazati, da nitko u Hong Kongu više nije siguran od samovoljna represija Kineske komunističke partije”, napisao je Hiatt.
Optužbe nisu povezane sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo Hong Kongu 2020. Na taj se zakon ne može pozivati ​​zbog incidenata koji su se dogodili prije nego što je stupio na snagu u julu 2020. godine. No, vlasti Hong Konga, pod vodstvom Kine, provodile su sve metode kaznenog progona protiv prodemokratskih aktivista. Nekoliko aktivista koji su već optuženi za manje zločine prema postojećim zakonima, uključujući Lai, nedavno je dobilo dodatne optužbe prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji izriče daleko oštrije kazne, uključujući i do 10 godina ili čak doživotni zatvor.
Imam četiri suđenja za četiri incidenta”, rekao je Lee Cheuk-yan u telefonskom pozivu za Axios u ponedjeljak ujutro, netom prije nego što je ušao u sudnicu radi suđenja. Upitan je li optužen prema zakonu o nacionalnoj sigurnosti, rekao je: “Još ne.”
Kina razmišlja da na 117 mjesta u hongkonškom zakonodavnom tijelu koje trenutno zauzimaju većinom prodemokratski predstavnici, prema izvještaju Wall Street Journal-a,dodijeli članovima kineske narodne političke savjetodavne konferencije sa sjedištem u Hong Kongu, čiji su članovi naklonjeni Pekingu. Vlada Hong Konga također je rekla da je pronašla “nedostatke” u uredničkom upravljanju RTHK, gradskom javnom radiotelevizijom, i najavila da će direktor neovisnih vijesti biti zamijenjen birokratom sa sigurnosnim iskustvom, ali bez novinarskog iskustva.
Zbog nametnutog Zakona o nacionalnoj sigurnosti znatno je opasnije za stanovnike Hong Konga da se otvoreno suprotstave politički motiviranim kaznenim progonima, čak i ako same optužbe nisu prema tom zakonu – što Pekingu olakšava daljnje učvršćivanje diktatorskog režima u nekadašnjoj britanskoj koloniji.
(Global CIR/A. Jašarević)
Objavljeno u:

Komentiraj